ManşetTarım-Gıda

Ziraat mühendisleri: “Nişastacı lobisi iş başında!”

0

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası, “Mısırdan şeker üretmemizi isteyenlere dikkat!” dedi.

Dr. Turhan Tuncer

Oda Başkanı Dr. Turhan Tuncer imzasıyla yayınlanan açıklamada, “Doğal ve sağlıklı şeker pancarından üretilen şeker yerine, ithalatçı olduğumuz mısırdan üretilen nişasta bazlı şekerler kapımızda!” uyarısı yapıldı.

Hükümet tarafından TBMM’ye gönderilen Şeker Kanunu Tasarısı’nda, “pancar dışı kaynaklardan” üretilen şekerin kotasının %10’dan %15’e çıkartılmak istendiğine dikkat çeken Ziraat Mühendisleri Odası, “kamuoyu tepkisinden korkulduğu için ‘nişasta bazlı şeker’ ifadesi kullanılmamış, ama pancar dışı kaynak tam olarak budur” diyor.

“Mevcut durumda %10 olan kota, her sene Bakanlar Kurulu kararıyla %15’e çıkartılıyor” diyen ziraat mühendisleri, Türkiye’nin 2.5 milyon tonluk şeker ihtiyacının %15’inin nişasta bazlı şekerden (NBŞ) edinildiğini bildiriyor.

NBŞ, Türkiye’de üretilen ve yurtdışından ithal edilen mısırların işlenmesiyle elde edilen fruktoz ve glukoz şuruplarını ifade etmek için kullanılan bir ifade.

Fruktozun sağlık sorunlarına yol açtığının bilindiğini hatırlatan oda, artan mısır ithalatının beraberinde GDO riskini de getirdiğini hatırlatıyor.

Türkiye’nin pancar üretiminde Fransa ve Almanya’nın ardından Avrupa 3.sü olduğunu belirten ziraatçiler, Fransa’da NBŞ’nin olmadığını, Almanya’da ise toplam tüketimin yalnızca %2.5’unu kapsadığını hatırlatıyor.

Pancar tarımının “ulusal” olduğuna, mısır tarımının ise tohumdan hasada kadar çokuluslu şirketlerin elinde olduğuna dikkat çeken Ziraat Mühendisleri Odası, pancar tarımının buğdaya göre 13, mısıra göre 8, ayçiçeğine göreyse 5 kat daha fazla istihdam yarattığını da belirtiyor.

Açıklamanın tam metnini bu bağlantıda okuyabilirsiniz.

 

 

Öte yandan, şeker pancarının üretiminde su kullanımı tartışma konusu olmaya devam ediyor. Pancar Ekicilieri Birliği Kooperatifi (PANKOBİRLİK) Eski Genel Müdürü Yrd.Doç.Dr. Mikdat Çakır, 2007’de kaleme aldığı bir yazıda “şeker pancarının su tüketiminin yüksek olduğu” iddialarına cevap vermiş, “münavebe bitkisi olarak, buğday ve mısırdan sadece biraz daha fazla su istiyor, ama yüksek oranda fotosentez yaparak işleme sürecinde salınan karbondioksitten 26 kat daha fazla oksijeni havaya salıyor. Şeker pancarı bu anlamda iklim değişikliğiyle mücadelede de önemli bir bitki” demişti.

Uzmanlar, şeker pancarından üretilen şekere “alternatif” olduğu iddia edilen tektip/tekkültür mısır tarımının ise ekosistemlere ve tarımsal yapıya verdiği zararların çok yüksek olduğunun altını çiziyor.

 

(Yeşil Gazete)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.