Dünya

Sırbistan-Kosova görüşmeleri sonuçsuz kaldı

0
Avrupa Birliği’nin arabuluculuğunda 9’uncu kez görüşen Sırbistan ve Kosova Başbakanlarının, iki ülke arasındaki ilişkileri normalleştirme çabaları sonuçsuz kaldı.

Sırbistan Başbakanı İvitsa Daçiçve Kosova BaşbakanıHaşim Taçi‘yi dün 14 saat boyunca anlaşmaya zorlayan AB Dış İlişkiler veGüvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, taraflar arasındaki görüş farkının“çok dar ve sığ olduğunu” söyledi.

Ashton, gece boyunca süren müzakerelerin ardından yaptığıaçıklamada, Sırbistan-Kosova görüşmeleriyle ilgili raporunu gelecek hafta başında AB dışişleri bakanlarına sunacağını belirterek, taraflardan“kalan saatleri” iyi değerlendirmelerini istedi.

Başarısız görüşmelerin ardından taraflar birbirini suçlarken Kosova Başbakanı Taçi, daha önceki turlarda da olduğu gibi Belgrad yönetiminin anlaşmayı reddettiğini söyledi. Sırbistan Başbakanı Daçiç ise Kosova’yı BM üyeliğini kabul ettirmek dahil çok fazla şart ileri sürerek anlaşmayı dinamitlemekle itham etti.

Sırbistan, AB’nin 8’inci tur görüşmelerin ardından taraflara sunduğu“uzlaşma önerilerine” kırmızı ışık yakmıştı. Ashton, bunun üzerine AB üyelerine sunacağı raporu erteleyerek tarafları son kez buluşturmuştu. Ancak Belgrad ve Priştine yönetimlerinin Kosova’nın kuzeyindeki Sırp azınlığın geleceği konusundaki derin görüş ayrılıkları müzakereleri tıkıyor.

Sırbistan, bağımsızlığını tanımadığı Kosova’daki Sırp belediyelerinde eğitim, sağlık ve yargı gibi paralel “kamu” kurumlarından feragat için Kosova’nın tam otonomiye rıza göstermesini istiyor. Böyle bir adımın ülkeyi böleceğinden endişelenen Kosova yönetimi ise Sırp azınlığa, anayasanın müsaade ettiğinden daha fazla hak tanıyamayacağını belirtiyor.

AB Komisyonu, Belgrad ve Priştine’nin ilişkileri normalleştirmeleri halinde her iki ülkenin AB katılım müzakerelerine başlamasının yolunu açacak. Aksi halde, engel çıkaran tarafı, AB üyelik yolunu tıkamak suretiyle uzlaşmaya zorlayacak.

(Ajanslar)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.