Dünya

Kuzey Kore yakınlarında ABD helikopteri düştü

0

Bir ABD helikopterinin Kuzey Kore sınırı yakınlarına düştüğü bildirildi. John Kerry’nin yarımadadaki krizin çözümü için diyaloga hazırız açıklaması ise pyongyang yönetimi tarafından “sinsice bir hamle” olarak nitelendirildi.

Yonhap haber ajansının haberine göre, helikopterin düştüğü alanın Seul’un kuzeyindeki askeri üsten de uzak olmadığı bildirildi.

AFP, Blcak Hawk UH-60 model helikopterin 12 askeri personel taşıdığını duyurdu.

Helikopterin, ABD ile Güney Kore’nin ortak yürüttüğü askeri tatbikat sırasında düştüğü belirtilirken, ölü ya da yarlı konusunda herhangi bir açıklama yapılmadı. Kazanın nedenin araştırmak üzere başlatılan soruşturmanın devam ettiği ifade edildi.

Nükleersiz diyalog çağrısına Pyongyang’dan ret

Yarımadada gerginlik ise tırmanmaya devam ediyor. Pyongyang yönetimi, ABD ve Güney Kore arasında ortak yürütülen tatbikatın derhal sonlandırılmasını, aksi takdirde kendisini savunmak için “önleyici nükleer saldırı” düzenleyebileceğini belirtiyor.

Bu arada dört günlük Asya turunun sonunda Japonya’da konuşan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Kore’nin ulusararası yükümlülükler çerçevesinde “anlamlı adımlar” atması durumunda görüşmeye hazır olduklarını açıkladı.

Kore Yüksek Halk Meclisi Başkanı Kim Yong-nam ise yarımadadaki krizin diyalogla çözülmesi önerisini “sinsice bir hamle” olarak nitelerken, dünya ülkeleriyle barışçıl ilişkiler kurmaya hazır olduklarını ancak nükleer bir ülke olmaktan vazgeçmeyeceklerini belirti.

Nükleerin ABD’ye karşı bir savaşta caydırı bir güç olduğunu ve asla bundan vazgeçmeyeceklerini belirten Kim, nükleer gücün Kore’yi yeniden birleştirecek bir hazine olduğunu ifade etti.

(soL)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.