EkolojiManşet

BM’nin Doğru Yaşam ödülü “Orman Kahramanı” payesi ile Hayrettin Karaca’ya

0

Birleşmiş Milletler (BM), TEMA Vakfı Kurucu Onursal Başkanı Hayrettin Karaca’yı ‘Orman Kahramanı’ ilan etti.

 

BM Sekretaryası tarafından belirlenen jüri, 2013 yılında 30 ülkeden 47 adayın arasından Hayrettin Karaca’yı seçerek “Orman Kahramanı” ödülüne layık buldu. Hayrettin Karaca, ödülünü, İstanbul’da 197 ülkenin katılımıyla yapılmakta olan BM 10. Orman Forumu kapsamında düzenlenen törende aldı.

“Ormanlar bir ekosistemdir”

Kısa bir süre önce İsveçli Doğru Yaşam Ödülü Vakfı tarafından verilen ve Alternatif Nobel Ödülü kabul edilen “Doğru Yaşam Onur Ödülü” alan Hayrettin Karaca, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Orman Kahramanı” ödülünü vererek onurlandıran BM Orman Forumu’na ve jüriye teşekkür etti. Karaca, şunları söyledi:

“Ormanlar açısından çok olumlu bir dönemden geçtiğimizi söylemek mümkün değil. Çünkü orman ve ağaç tarımı arasındaki farkı ayırt etmiyoruz. Bu da küresel ölçekte ormanlarımızın yok edilmesine neden oluyor. Oysa orman, yan yana gelmiş ağaçlar topluluğu değil florasıyla, faunasıyla bir ekosistemdir. Ülkemizden örnek vermek gerekirse, kendiliğinden yetişen ormanlarımız hızla azalmakta ancak çok başarılı ağaçlandırma çalışmaları yapılmaktadır. Ağaçlandırma çalışmaları da yaşama katkı sağlar ama ormanın sağladığı ekosistem hizmetleri her zaman daha üstündür, kıyas bile kabul etmez.”

BM tarafından “Orman Kahramanı” ilan edilmesinin kendisine büyük sorumluluk verdiğini ifade eden Karaca, “Bilgi paylaşıldıkça çoğalır. Ben bildiklerimi, her yerde, her mekanda anlatmaya gayret ediyorum. Türk ulusunun, Türk toplumunun ormanlara verdiği değer her gün olumlu bir yolda ilerlemektedir. Bir gün gelecek ormanın bir ekosistem olduğu anlaşılacaktır. Buna benim inancım tamdır” dedi.

(Yeşil Gazete)

 

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.