EnerjiManşet

[Özel Haber] Çandarlı’da doğalgaz “acele”yle geliyor

0

İzmir Bergama’da yapılması planlanan doğalgaz kombine çevrim santrali için “acele kamulaştırma” kararı çıktı.

Resmi Gazete’de bugün (10 Nisan) yayımlanan 2013/4488 sayılı Bakanlar Kurulu uyarınca, Zeytindağ Köyü’ndeki 3 parsel taşınmaz için acele kamulaştırma kararı verildi.

Kararda “İzmir İli, Bergama İlçesinde tesis edilecek Ege Yıldızı İzmir Çandarlı Doğalgaz Kombine Çevrim Santralinin yapımı amacıyla, ekli listede bulundukları yer ile ada ve parsel numaraları belirtilen taşınmazların Hazine adına tescil edilmek üzere Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından acele kamulaştırılması; Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının 27/2/2013 tarihli ve 266 sayılı yazısı üzerine, 2942 sayılı Kamulaştırma Kanununun 27 nci maddesine göre, Bakanlar Kurulu’nca 11/3/2013 tarihinde kararlaştırılmıştır.” denildi.

Acele kamulaştırma, özellikle son dönemde ve ağırlıklı olarak HES’ler (hidroelektrik enerji santrali) için sık sık kullanılan bir yöntem. Konuyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz Bahçeşehir Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Ahmet Yayla “Acele kamulaştırma 3634 sayılı Milli Müdafaa Mükellefiyeti Kanunu’nda var” diyor.

 

 

“Bakanlar Kurulu tarafından karar alınması halinde uygulanabiliyor. Özel kanunlarda da acele kamulaştırma öngörülebiliyor.” diyen Yayla, süreci şöyle anlatıyor:

“Bu durumda Hazine kıymet takdirinde bulunup hemen bankaya para yatırarak taşınmaza el koyuyor. Taşınmaz Hazine’ye geçtikten sonra, yani ikinci aşamada da Kamulaştırma Kanunu’ndaki süreci işletiyor. Acele kamulaştırma kamu yararının olduğu, olağanüstü durumlarda, istisnai durumlarda uygulanan bir yöntem. Yani yurt çapında ve milli güvenliği ilgilendiren, özel durumlarda uygulanıyor.”

“Taşınmazı kamulaştırılan kişiler için yargı yolu açık mı?” sorumuza ise Yayla “Tabi, yargı yolu açık.” diyor. “Şu anda önümde Danıştay’ın 1990’larda aldığı bir karar var örneğin, idarenin acele kamulaştırma kararı bozulmuş ve taşınmaz iade edilmiş.”

“Gerekçede ise acil ve olağanüstü durumlar dışında acele kamulaştırmanın uygulanmasının kanuna aykırı olduğu, bu tür durumlarda Kamulaştırma Kanunu’nda belirtilen süreçlerin işletilmesi gerektğini belirtmiş.”

 

(Yeşil Gazete)

 


More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.