Hayvan Hakları

Her yıl 50 milyon canlı zevk için öldürülüyor

0
Dünyada her yıl 50 milyondan fazla fok, tavşan, tilki, çinçila, kedi ve köpek, kürk manto ve hediyelik eşya yapımı için öldürülüyor.

Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) Temsilcisi Ege Sakin, kürklerin yüzde 30’unun yaban hayattan avlanma ve tuzak kurma yoluyla geri kalanının da özel çiftlik üretiminden elde edildiğini belirtti. Hayvanların üretim tesislerinde kürkleri zarar görmeden kullanılsın diye acımasız yöntemlerle öldürüldüğünü söyledi.

Eskiden ayı, leopar ve kaplanın, kürkü için en fazla öldürülen hayvanlar arasında yer aldığını anlatan Sakin, ancak nesli tehlike altında olan bu türlerin artık tercih edilmediğini dile getirdi. Artık fok, tilki, tavşan, çinçila, kedi ve köpeğin kürkleri için öldürüldüğüne dikkati çekerek, “Dünyada her yıl 50 milyonun üzerinde hayvan kürkleri için katlediliyor. Geçmişte doğayla bütünleşik yaşayan insanın ısınma aracı olarak kullandığı kürk, artık zenginliğin ve modanın simgesi haline geldi. Son bir iki yıl içinde ise kürk, sokaktaki herkesin kullandığı bir aksesuar haline dönüştü” diye konuştu.

Kürkün, artık sadece giyimde değil aksesuar, oyuncak ve hediyelik eşya yapımında da kullanıldığını ifade eden Sakin, şöyle devam etti:

“Özellikle son yıllarda anahtarlık, terlik, saç tokası, tüylü oyuncak ve biblo gibi eşyalarda kürk kullanımı arttı. Pelüş tarzı oyuncakların çoğalmasıyla her market ya da dükkanda kürk karşımıza aksesuar malzemesi olarak çıkıyor. Burada kullanılanlar da genellikle kedi ve köpek derisi oluyor. HAYTAP olarak insanları, bütün kürk çeşitlerine karşı dikkatli olmaları ve sahte etiketlere aldanmamaları yönünde uyarıyoruz. Satın aldıkları şey, bir başka canlının hayatına mal olmasın.”

(Ajanslar)

You may also like

Comments

Comments are closed.