ManşetMedya-İnternet

DAMOCRACY başlıyor!

0

DAMOCRACY Belgeseli, 12 Nisan Cuma günü gerçekleştirilecek galasıyla izleyicilerle buluşuyor.

Yapımcılığı Doğa Derneği tarafından üstlenilen, Kanadalı yönetmen Todd Southgate tarafından çekilen DAMOCRACY, Amazon ve Mezopotamya uygarlıklarını ve ikisini de tehdit eden baraj projelerini konu alıyor.

Doğa Derneği’nin geçtiğimiz yıl Amazonlar başta olmak üzere dünyanın farklı bölgelerinden halklar ve sivil toplum hareketleriyle birlikte başlattığı “Damocracy” kampanyasının bir sonraki ayağını oluşturan DAMOCRACY belgeseli, 12 Nisan Cuma günü İstanbul Kadir Has Üniversitesi’nde galasını gerçekleştiriyor.

Doğa Derneği, Hasankeyf’i sular altında bırakacak olan Ilısu Barajı projesine karşı uzun süredir mücadele veriyor.

 

 

Gösterim Cibali Kampüsü, D Blok Büyük Salon’da (D Kapısı) gerçekleştirilecek.

Saat 20:00’de başlayacak gösterimden önce, 19:30’da bir kokteyl verilecek.

Katılımın ücretsiz olduğu gösterime “tüm doğa dostları” davetli.

Belgeselin tanıtım metni “Dünyanın iki farklı ucundaki Hasankeyf ve Amazon, barajlara karşı verdiği mücadele için bir araya geldi.” cümlesiyle başlıyor ve şöyle devam ediyor: “Birbirinden çok farklı kültürlere sahip olsalar da aynı derdi paylaşan bu insanlar, DAMOCRACY isimli belgesel ile barajların “temiz” enerji olarak kabul edilmesine tepki gösteriyor.”

Dünyanın en çok tartışılan iki baraj projesi olan Brezilya’daki Belo Monte ve Türkiye’deki Ilısu’yu filme alan Southgate, belgesel için ilk yolculuğunu Brezilya’nın görkemli Amazon ormanlarına, yerli kabilelerin yaşadığı bölgelere yaptı. Oradan Türkiye’ye gelen yönetmen, Hasankeyf başta olmak üzere Mezopotamya’nın bereketli ovaları ve derin vadilerine giderek yaşamları baraj projeleriyle tehdit altında olan ve bu barajlara karşı mücadele veren yerel halklarla, bunun yanı sıra sivil toplum örgütleri, akademisyenler ve avukatlarla görüştü.

Belgeselin Türkçe fragmanı da buradan izlenebilir.

 

Büyük barajların durdurulması için dünya kamuoyunu harekete geçirmeyi hedefleyen “Damocracy” kampanyası barajların doğa, kültür ve insanlar üzerindeki etkisine dikkat çekmeyi amaçlıyor. Aynı zamanda, gezegenimizin akciğerleri olan Amazon’u ve medeniyetlerin beşiği olan Mezopotamya’yı yok edecek barajların ‘temiz’ enerji adı altında iklim değişikliğine çözüm olarak sunulmasını da eleştiriyor.

Daha fazla bilgi için etkinliğin facebook sayfası ziyaret edilebilir.

 

(Yeşil Gazete)

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.