Doğa MücadelesiManşet

[Özel Haber] Zonguldak Termik Santrallere karşı yekvücut

0
Çatalağzı'ndan kurulansantral ülkede faaliyete geçen ilk termik santrali. 9 santralin da faaliyete geçmesi durumunda Zonguldak'ta yaşamak imkansız hale gelecek

Çatalağzı'ndan kurulansantral ülkede faaliyete geçen ilk termik santrali. 9 santralin da faaliyete geçmesi durumunda Zonguldak'ta yaşamak imkansız hale gelecek

29 Ocak 2013’de kurulan Yaşanabilir Zonguldak Platformu, il çevresindeki 78 km’lik bölgede kurulması planlanan 9 Termik Santral’in yaşamı olanaksız hale getireceği gerekçesiyle termik santrallere karşı ortak hareket etme kararı aldı. Platform, kuruluş amaçlarının,  “Yaşam Hakkı”, gözetilmeyen  “sağlık hakkı” ve “çevre hakkına” karşı yürütülen faaliyetlere karşı yasal ve meşru hemen her yol ile mücadele etmek” olduğunu belirtiyor.

ZETES 3’ün “ÇED olumlu” raporu için yürütmeyi durdurma kararı

Yaşanabilir Zonguldak Platformu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca çevreye zararı olmayacağı gerekçesi ile Zetes 3 adlı Termik Santrali’ne verilen ÇED Olumlu kararını yargıya taşıdı ve Zonguldak İdare Mahkemesi tarafından 25 Mart 2013’de bu karar için yürütmeyi durdurma kararı verilmesini sağladı.

Zonguldakta ikamet eden 27 kişinin davacı sıfatı ile mahkemeye başvurduğu ve yürütmenin durdurulmasını sağladığı bu karar sonrasında Zonguldak İdare Mahkemesi’ne yapılan başvuruda davacıları temsil eden Avukat Yakup Okumuşoğlu, Yeşil Gazete’nin sorularını yanıtladı.

Zonguldak’ta halen 3 termik santralin faaliyette olduğunu belirten Okumuşoğlu, Çatalağzı’ndaki santralin Türkiye’de kurulan en eski termik santral olduğunu ifade ederek, bu santralde hava filtresi bulunmadığını, santralin tüm kömür tozunu hiçbir filtreleme işlemine tabi tutmadan havaya saldığını söylüyor.

Yakup Okumuşoğlu

Çatalağzı’ndaki termiğin dışında bölgede son yıllarda Eren Holding’in iki termik santrali daha faaliyete geçirdiğini sözlerine ekleyen Yakup Okumuşoğlu, “Eren Holding’in Zetes 1 ve Zetes 2 adında iki santrali var. Zetes 3 için de firmanın çalışmaları devam ediyor. Üç işletmede Saltukova bölgesinde. Biz Zetes 3 için verilen ÇED olumlu raporu için yürütmeyi durdurma kararı aldırdık. Platform olarak daha işin çok başındayız. Zetes ismi, Zonguldak Eren Holding Termik Santrali’nden geliyor” şeklinde konuştu.

Zonguldak halkının termik santralleri istemediğini belirten avukat Okumuşoğlu, davada 27 müdahil bulunmasına rağmen yüzlerce kişinin kendisine müdahillik başvurusunda bulunduğunu ve Ereğli-Zonguldak-Bartın bölgesinde en 500 bin kişinin termik santrallerin olumsuz etkilerine maruz kalacağını belirtti.

Ereğli-Amasra arası 78 km’lik hatta 9 adet Termik günde 40 bin ton kömür tüketecek

Zonguldak’ta Ereğli Kandilli’den 78 kilometre ötede olan Bartın Amasra’ya kadar olan sahil şeridine mevcut üç adet termiğe ek olarak beş termik santral daha planlamış durumda. Planlanmış ek beş termik santralin ÇED süreçleri Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda devam ediyor. Yaşanabilir Zonguldak Platformu, ÇED olumlu kararı verilen Zetes 3 adı 1320 MW kurulu güçteki  Termik santrali  yargıya taşıdı.

Zonguldak ili partikül madde kirliliği yönünden ülkenin birinci, dünyanın ise en kirli bölgelerinden biri olarak görünüyor. Bölgede denizden çekilen devasa miktardaki soğutma suları kirletilmiş olarak yeniden denize veriliyor. Hiçbir önleyici tedbir olmadan her gün havaya kül, gaz ve toz savrulmaya devam ediliyor. Her gün Zonguldak’ta faaliyette olan 3 termik santralde günde 15 bin ton kömür yakılmakta, diğer projelerle birlikte bu miktar günlük yaklaşık 40 bin tona yükselecek.

Haber: Alper Tolga Akkuş – Yeşil Gazete

You may also like

Comments

Comments are closed.