EmekManşet

Koç Üniversitesi’nde işçilerin eylemi sona erdi

0

Koç Üniversitesi’nde 2 Nisan’da başlayan direniş, işçilerin kararıyla sona erdi. Yönetimle yapılan müzakereler sonuçlandı.İşçiler, 7 gün süren direnişlerinin ardından, pazartesi günü işlerine dönüyor.

Üniversitedeki eyleme ilk gününden itibaren öğrenciler de yoğun bir destek verdi

Koç Üniversitesi işçileri ve üniversite yönetimi arasında uzlaşı sağlanması için anlaşıldı; ancak işçilerin taleplerini onaylayan yönetim, imza atmayarak yeni bir metin hazırladığı, taşeron firmaların da bu yeni metini imzaladığı belirtildi.

Koç Üniversitesi’nde 2 Nisan’da işten çıkarılan ISS firmasına bağlı çalışan 161 işçi, hakları için eylem kararı almış, aynı gün başlatılan eylemin idareyle çalışma hakları için uzlaşı sağlanana kadar devam edeceği belirtilmişti. Son görüşmelerin ardından uzlaşı için müzakere heyeti oluşturuldu. Koç Üniversitesi Genel Sekreteri Murat Halimoğlu, heyetle yapılan görüşmede, iletilen 22 talepten 19’unun kabul edildiğini açıklamıştı, dün sabah ise metnin kendisi ve rektörlük tarafından imzalanması bekleniyordu. Fakat o metin imzalanmayarak yeni bir metin hazırlandı.

Sunulan yeni metinde ise 8 madde yer alıyor, Koç Üniversitesi üst iş veren konumunda belirtilirken haklar ise taşeron firmalara bırakılıyor. İlk halinde Koç Üniversitesi’nin sorumluluğunda olan işçilerin geri işe alımı, kazanılmış haklarının korunması, altı ay işten çıkarılmamaları güvencesi, taşeron firma Mavi Yaka ve EurestServices’in  imzaladığı iki bölümde yer alıyor.

İşçilerin iş yükünün azaltılması çalışmalarının yapılması, üniversite etkinliklerinde personel ve öğrencilerin haklarından yararlanılması, işçilerin istirahat için yer ayarlanması, yeni giysiler, pano tahsis edilmesi ve denetimi başlıkları taşeron firmaların ve üniversitenin imzaladığı taahhütnamelerde yer aldı.

Koç Üniversitesi işçilerinden “Direnişi sonlandırdık” açıklaması

Koç Üniversitesi Çalışanlarının Facebook sayfasında, saat 2’ye yakın yapılan duyuruda, işçilerin direnişi sonlandırdıkları açıklandı. İşçilerin pazartesi günü işlerine dönmeleri kutlandı, dayanışma mesajı verildi. Uzlaşı taleplerinde yer alan iş güvencesi konusunda rektörün verdiği sözü tutması konusunda da çağrıda bulunuldu. Duyuruda şu ifadelere yer verildi:

“An itibariyle işçilerin kararıyla kapıdaki direnişi sonlandırmış durumdayız. Yaklaşık bir hafta önce abilerimizin, ablalarımızın onur kırıcı bir şekilde işten atılmasıyla başlayan direnişimiz 22 maddelik bir müzakere sürecine dönüştü ve dün akşam 19 madde okul yönetimi tarafından kabul edildi. Bugün “taşeron firma değişikliğinde iş güvencesi” başlıklı talebimiz okul yönetimi tarafından dün kabul edilmesine rağmen listeden çıkarıldı. Gerekçe olarak da “teknik imkansızlıklar” gösterildi.

“İş güvencesi” konusunda, Koç Üniversitesi Rektörü Ümran İnan herkesin önünde “şeref sözü” vererek, herhangi bir firma değişikliğinde işçilerin kampüste kalmasını sağlayacağını söyledi. Koç Üniversitesi kamuoyunun, bu sözün tutulmaması durumunda daha kalabalık ve daha güçlü bir direnişle tavrını ortaya koyacağına inanıyoruz. İşçisiyle, hocasıyla, öğrencisiyle, asistanıyla artık “biz” hep beraberiz!

Bundan tam 7 gün önce onur kırıcı bir şekilde Koç Üniversitesi’ndeki işlerine son verilen işçilerin başlattığı direniş, öğrenciler ve akademisyenlerin de desteğiyle büyüdü. Bize inananlar uzun yollar tepip bizlere omuz verdi. Gücünüzden güç, dayanışmanızdan kardeşlik aldık. Varolun.”

(Yeşil Gazete)

 

 

 

 

 

More in Emek

You may also like

Comments

Comments are closed.