Hayvan HaklarıManşet

Erdoğan, “Palto, hayvan türünü yok ediyorsa bu ticaretten rahatsız olmak zorundayız”

0

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, katıldığı toplantıda “Kürk ticaretine yasak mı geliyor?” yorumlarına neden olan sözler sarfetti.

Birleşmiş Milletler Ormancılık Forumu 10. toplantısına katılan Erdoğan, tüketim toplumlarının dünyanın geri kalanında yarattığı sorunlara, gaspettiği haklara dikkat çekti.

“Eğer üzerimize giydiğimiz elbise Bangladeş’te 5 yaşındaki bir çocuğun umutlarıyla dokunduysa, eğer çocuklarımıza verdiğimiz çikolata Afrika’nın nehirlerine zehir kattıysa…” sözleriyle başladığı cümlesini “giydiğimiz palto bir hayvan türünün yok olmasına sebep olduysa böyle bir ticaretten rahatsız olmak zorundayız.” diyerek bitirdi.

Erdoğan, “çarpıcı” cümleler kurduğu konuşmasında “hızlı büyümenin” yarattığı sorunlara dikkat çekti, “küresel vicdana en fazla ihtiyaç duyduğumuz bir çağda yaşıyoruz… Dünya’da öyle bir kalkınma öyle bir büyüme stratejisi hakim ki bir ülkenin bir bölgenin refahı maalesef diğer ülkenin diğer bölgenin sefaletine dayanıyor” dedi.

Eredoğan'ın sözleri "Kürk ticaretine yasak mı geliyor?" yorumlarına neden oldu

Erdoğan’ın Kızılderili atasözlerine de yer verdiği konuşmasından sonra başında olduğu AKP hükümeti tarafından dozu giderek arttırılan ve doğayı talana, ekosistemlein yıkımına dayanan yıkıcı büyüme politikalarında köklü bir değişime gidip gitmeyeceği ise merak konusu. Madencilik, HES’ler, taş ocakları, sanayileşme ve kirlilik, nükleer santraller yerel ekosistemlerin yıkımı ve doğal varlıkları tahribatı konusunda çok kötü bir sicile sahip olan ve mevcutlardan da daha agresif politika ve mevzuatları hayata geçirme hazırlıkları yapan AKP hükümeti, örnek olarak, Türkiye’yi dünyada sera gazları salımını en hızlı arttıran ülke haline getirmiş, ve üstelik sera gazı salımlarının en büyük kaynağı olan kömürlü termik santrallerden 50 tanesini daha açma hedefini açıklamıştı.

Sera gazları salımının neden olduğu iklim değişikliği, Afrika ve “yoksul” ülkeler başta olmak üzere her yıl milyonlarca insanın ölümüne neden oluyor.

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.