Köşe YazılarıManşet

Sokak Bizim soruyor: Kaldırım Nerede? – Gizem Hasırcıoğlu

0

Evinizden çıktınız. Her zamanki günlük telaşlar. İşe, okula, bir yerlere yetişme hali ve bu telaş içinde daha köşeyi dönmeden olabilecekler;

A)     Bozuk kaldırım taşı sebebiyle tökezleme

B)      Kaldırıma park etmiş bir araba

C)      Kaldırımın darlığından dolayı karşıdan gelenle çarpışma tehlikesi

D)     Yol hakkının her zaman kendinde olduğunu düşünen bir arabayla çarpışma tehlikesi

E)      Hali hazırda bir kaldırım olmadığı için yoldan yürümek zorunda kalma

İşte tam bu noktada sizlerin de içinden “Kaldırım Nerede?” diye sormak gelmiyor mu?

Sokak Bizim Derneği kuruluşunun 3.yılını başlattığı kampanyayla kutluyor ve bizi bu soruyu sormaya ve hatta kampanyanın aktif bir katılımcısı olmaya çağırıyor.

Yayaları kaldırımların mevcut durumunu analiz etmeye çağıran Sokak Bizim’in bunun için geliştirdiği yöntem ise şöyle özetlemek mümkün:

Tanıtım videoları Sarraf Galeyan Mekanik (SGM Stüdyo) tarafından hazırlanan ‘Kaldırım Nerede?’ kampanyasının kullanım kartlarını Melis Basmacı tasarladı.

Kaldırımda yürürken karşılaştıkları problemleri ‘Kaldırımölçer’ bandı ile tespit eden katılımcılar, durumun fotoğrafını çekerek #kaldirimnerede etiketiyle sosyal medya kanalları aracılığıyla paylaşabilecekler. Kaldırımlardaki sorunlara yönelik farkındalık oluşturmayı amaçlayan kampanya kapsamında çekilen fotoğraflar www.kaldirimnerede.sokakbizim.org sitesinde paylaşılacak.

Bu kampanya aracılığıyla yerel aktörlerin dikkatini çekmeyi amaçlayan Sokak Bizim Derneği, kampanyayı kuruluş yıldönümü olan 5 Nisan’da başlatacak. ‘Kaldırımölçer’ bandının temini ile ilgili detaylı bilgiye ise Sokak Bizim’in internet sitesi üzerinden erişmek mümkün.

Kaldırım 130

Peki nedir bu ideal kaldırım ölçüsü ya da neden kaldırımölçer bandı 130 cm sorusu düştüyse aklınıza, Sokak Bizim bunu şöyle açıklıyor: “Kaldırımların fiziksel özellikleriyle ilgili farklı standartlar bulunmaktadır. Fiziksel standartlar konusunda temel bir referans olan Neufert, kaldırım genişliğinin net minimum 1.50 metre olması gerektiğini belirtmektedir. İnsan odaklı ulaşım çalışmalarıyla tanınan VTPI (Victoria Transport PolicyInstitute) Kurucusu ve Direktörü ToddLitman ise kaldırım genişliğinin net minimum 1 metre olması gerektiğini vurgulamaktadır.

Sokak Bizim Derneği, ‘Kaldırım Nerede?’ kampanyası kapsamında bu standartlardan faydalanarak ideal bir minumum kaldırım genişliği tanımlıyor. Bir insanın omuz genişliğinin 50 santimetre olmasından yola çıkan Dernek, bir insanın rahatlıkla yürüyebileceği genişliği 65 santimetre, iki insanın yan yana yürüyebileceği genişliği 130 santimetre olarak belirliyor.”

Sokak Bizim kimdir?

Kentsel problemlere alternatif çözümler üretmek amacıyla 2007 yılında yola çıkan Sokak Bizimciler 2010 yılına kadar insiyatif olarak çalışmaları sürdürdü. 2010 yılı itibariyle dernekleşen Sokak Bizim bu sene 3. Yılını kutluyor.  Kentsel ulaşım, insan odaklı şehir planlaması, sürdürülebilir ulaşım, sokak kültürü, bisikletin ulaşım aracı olarak kullanılması ve yaygınlaşması gibi konularda faaliyetlerini devam ettiren dernek İstanbul’da 12 ayrı sokakta gerçekleştirdikleri “Ayda Bir Gün Sokak Bizim” etkinlikleri ile dikkat çekmişti.

Derneğe Facebook ve Twitter sayfasından, Kaldırım Nerede kampanyasıyla ilgili detaylara ise internet sayfasından ulaşabilirsiniz.

 

 

Gizem Hasırcıoğlu

 

 

You may also like

Comments

Comments are closed.