İklim KriziManşet

En Az Gelişmiş Ülkeler: “Bizi takip edin”

0

En Az Gelişmiş Ülkeler Grubu, “İklim değişikliğine karşı harekete geçiyoruz, karbon salımlarımızı azaltıyoruz” dedi.

49 ülkeden oluşan En Az Gelişmiş Ülkeler Grubu, “Düşük-karbonlu ekonomiler yaratmak birincil hedefimiz. Bizim izleyeceğimiz yol budur” dedi.

Grup bu hamlesiyle iklim değişikliğinde gelişmiş ülkelerin harekete geçmesini bekleyen, edilgen pozisyonundan çıkarak pro-aktif bir konuma geçiyor.

Dünya nüfusunun %12’sini oluşturan 49 ülkelik grubun iklim başmüzakerecilerinden Quamrul Chowdury şunları söylüyor: “Ülkeler grubumuzun iklim müzakereleri başkanı Prakash Mathema’nın yeni sloganı ‘Bizi takip edin’. Bundan sonra iklim değişikliğiyle mücadelede yaptıklarımızla örnek olacağız ve diğerlerinin harekete geçmesini beklemeyeceğiz.”

 

 

“Düşük karbon ekonomiler bütün dünya için geçerli olan bir çözüm. En Az Gelişmiş Ülkeler Grubu olarak bu noktada küresel emisyonların azaltılması için yardımcı olmayı bile hazırız; atmosferdeki sera gazının sebebi biz olmasak da..”

Chowdury’ye göre, tüm ülkeler hukuksal olarak bağlayıcı karbon salım azaltım hedefleri koymalılar. Gelişmekte olan ülkeler ise bu süreçte desteklenmeli.

Chowdury “mücadele mi uyum mu?” sorusuna da şu cevabı veriyor: “Gayretimiz mücadeleye dönük olmalı. Sonuçta, en başarılı uyum yöntemi de salımları azaltarak krizin büyümemesini sağlamak. Ayrıca şurası kesin, uyum çabalarının sınırı var, her şeye uyum sağlayamazsınız.”

Uyum maliyetlerinin de her geçen gün arttığına dikkat çeken Chowdury, “Bir kaç avrupalı insaflı ülke dışında sanayileşmiş ülkeler salımlarını azaltmadığı için uyum maliyetleri de artıyor” diyor.

“Büyük salımcılar gayretlerini arttırmalı. Bilimin kabul ettiği eşik olan 2 derece sıcaklık artışını geçmememiz için tek yol bu, tek çözüm bu”

Konuyla ilgili görüşlerini aldığımız 350.org GPS Koordinatörü Mahir Ilgaz, açıklama hakkında “En Az Gelişmiş Ülkeler olarak bilinen grubun açıklaması çok önemli.” diyor. ” Zaten bu ülkeler bir süredir, iklim değişikliğinin sınırlanamaması halinde oluşacak uyum maliyetlerinin “ne pahasına olursa olsun büyüme” yaklaşımından elde edecekleri faydayı katbekat aşacağının bilincindeydi.” diyen Ilgaz “Elbette bu ülkelerin yapacağı sera gazı indirimi iklim değişikliği açısından tek başına fazla bir anlam ifade etmiyor. Ancak, uluslararası iklim müzakerelerinde LDC’ler grubunun liderliğini yapan Prakash Mathema’nın bir sözü var: “Bizi Takip Edin”.” şeklinde devam ediyor.

“Burada yapılan da aslında bu mesajın altının çizilmesinden ibaret. İklim müzakerelerinin önünü tıkayan ve “onlar adım atmazsa ben atmam” yaklaşımını benimseyen tüm diğer grupların inadını kırmaya yönelik bir girişim bu. Bu bakımdan da çok önemli.”

“Yıllardır gelişmekte olan bir ülke olduğu bahanesiyle sera gazı emisyonu indirimine yanaşmayan ama buna rağmen emisyon artışında rekor üzerine rekor kıran Türkiye gibi ülkelerin pozisyonunu da iyice sürdürülemez bir hale getireceğini düşünüyorum.”

 

(The Guardian, Yeşil Gazete)


More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.