Köşe YazılarıManşet

İstanbul, Gece ve Bisiklet…Velonotte İstanbul’da! – Bora Kabatepe

0

Gecenin yeri ayrıdır İstanbul’da bisiklet sürenler için. Günün curcunası bitmiş, korna sesleri yerini ışıklı binalar üzerinde son turlarını atan martıların ya da sahile vuran dalgaların sesine , egzoz kokusu ise yerini  Marmara’nın sularının ya da kuzey ormanlarının kokusuna bırakmıştır. İşte böyle anlarda yol ile bisiklet, yazar ile kağıdın sessiz bir odada başbaşa kalması gibi nereye gideceği önceden kestirilemeyen,  ama her seferinde bir öncekinden farklı bir hikayeye başlamak için buluşur ve yazmaya başlarlar.

Bu buluşmaların bir benzeri, 2007 yılının bir Moskova gecesinde mimarlık tarihçisi ve kentbilimci Sergey Nikitin’in başından geçtiğinde, kendi kendine “Bir şehrin sakladığı hikayeleri yerinde işitmek için sessiz bir gece ve bisikletten daha iyi bir ikili olabilir mi?” diye sormuş ve o dönemde içinde yer aldığı Moskova kültür yürüyüşü etkinliklerinden (Moskultprog) esinlenerek Velonotte’nin tohumlarını serpmiş. Velonotte: İtalyanca bisiklet ve gece.

Bugüne kadar 5 farklı şehirde (Moskova, St. Petersburg, Roma, New York ve Londra) gerçekleştirilen Velonotte bir bisiklet turu, ama bildiğiniz bisiklet turlarından değil. Onu sıradan turlarından ayıran birçok özelliği var. İlki, yazının başından da anlayabileceğiniz gibi gece düzenlenmesi. Tüm katılımcılar gecenin  karanlığını farlarıyla aydınlatmak zorunda. Bir diğer özelliği ise sadece bisiklete binmeyi değil aynı zamanda o şehrin mimarisini, tarihini, hikayelerini öğrenmeyi de hedeflemesi. Buna ulaşmak için belirlenen rota boyunca bisikletlilere eşlik eden bir radyo programı yayınında tarihçiler, mimarlar, kentbilimciler bisikletlilerin geçtiği güzergahla ilgili eş zamanlı bilgiler verirken bisikletliler de bu yayını dinleyerek yola devam ediyorlar.  Böylece şehirleri ile ilgili daha önceleri duymadıkları hikayeleri  yerinde, görerek, dokunarak, koklayarak dinleme şansları oluyor. Bu senenin şanslıları ise İstanbullular çünkü 13. Velonotte turu 18 Mayıs gecesi İstanbul’da gerçekleştirilecek.

İstanbul turu Nazım Hikmet’e ithaf edildi

Son dönem Türkiye-Rusya ilişkilerinde önemli bir yere sahip olan ve 1963 yılında Moskova’ya hayatını kaybeden Nazım Hikmet’e ithaf edilen tur gece yarısı Sultanahmet Meydanı’ndan başlayacak ve Beyazıt, Unkapanı, Karaköy, Fındıklı, Beşiktaş rotasını geçtikten sonra Ortaköy’de tamamlanacak.

Henüz kesinleşmese de Ortaköy’e ulaştıktan sonra ya bir meydan partisi ile ya da bir tekne turu ile güneşin doğuşu beklenecek. Tur boyunca 94.9 Açık Radyo’nun yapacağı Velonotte özel yayınında ise uzmanlar güzergah boyunca İstanbul’u anlatacak.

İlber Ortaylı, Sultanahmet ve Beyazıt’tan geçilirken Osmanlı mimarisinin tarihini ve Avrupa’ya etkilerini anlatırken, ilerleyip Bankalar Caddesine döndüğünüzde yayını “Konstantinniye: Dünya’nın Arzuladığı Şehir” eserinden tanıdığınız Philip Mansel devralacak ve Osmanlı ekonomisinin son günlerini bisikletlilere aktaracak. Bu ikili dışında Survey of London projesi koordinatörü Andrew Saint, Moskova Eyalet Üniversitesi Asya/Afrika Araştırmaları Enstitüsü başkanı Mikhail Meyer ve Newsweek dergisi Moskova ve İstanbul editörü Owen Matthews da Açık Radyo’daki programa katkıda bulunacak. Hikayelerden vakit kaldıkça gece için seçilmiş tematik müzikler bisikletlilerin pedal keyfine eşlik ediyor olacak.

Bisiklet arkadaşlığı

Bu keyfe katılmak için tek ihtiyacınız olan bir bisiklet, bir ışık kaynağı ve bir FM radyo alıcısı. Bisikletiniz yoksa da üzülmeyin çünkü Velonotte, bisikletin bütünleştirici yönünü de öne çıkarmak isteyen bir tur. Bisikleti olmayanlar ile fazladan bir bisikleti olan katılımcılar arasında “bisiklet arkadaşlığı” kurarak bisiklet talebini olabildiğince grubun içerisinde karşılamayı hedefliyorlar.  Tek yapmanız gereken kayıt sırasında fazladan bisikletiniz varsa ya da katılım için bisiklete ihtiyacınız varsa bunu belirtmek.

Velonotte Istanbul 2013 gecesinin kayıtları devam ediyor. Etkinlik ile ilgili detaylı bilgiye ve kayıt forumuna  velonotte.com/#!istanbul-2013/ adresinden ulaşabilirsiniz.

Velonotte İstanbul turu facebook sayfası facebook.com/İstanbul.Velonotte2013

 

 

Bora Kabatepe

You may also like

Comments

Comments are closed.