ManşetMedya-İnternet

Ekoloji Mikrofonu’ndan: Yeşil Olma Deklarasyonu

0

2009 yılından beri, Türkiye’nin çok sesli online radyosu olan Nor Radyo’da yayın hayatına devam eden Ekoloji Mikrofonu programında bir “Yeşil Olma Deklarasyonu” yayınlandı.

Deklerasyon metnini 28 Mart Perşembe akşamki yayında okuyan ekoloji mikrofonunun iki kafadarı Erdem Temel ile Devin Bahçeci ayrıca gelecek on hafta boyunca  programda yeşil düşüncenin temel ilkelerini tartışacaklarını ifade ettiler. Temel ile Bahçeci yeşil düşüncenin ilkeleri tartışmasına herkesi davet ettiklerini de program sırasında ifade etti.

İnternet üzerinden yayın hayatını sürdüren Nor Radyo’da yayınlanan Ekoloji Mikrofonu her hafta; Perşembe günü saat 19:00’da Nor Radyoda yayınlanıyor.  Nor Radyo’yu  www.norradyo.com üzerinden dinlemek mümkün.

Programda okunan “Yeşil Olma Deklarasyonu”nun tam metni ise şu şekilde:

“Yeşil Olma Deklarasyonu

Sayın ve Sevgili zaat-ı Ekolojistler ve daha niceleri;

İki dönemdir Nor radyoda yayınlanmakta olan Ekoloji mikrofonu programının ekibi olarak, bu güne dek elimizden gelebildiğince siyasetin ve ekoloji mücadelesinin şenlikli tarafını kendimize has biçimde, kara mizahla dilimiz döndüğünce paylaşmaya çalıştık.

Amma ve lakin derinleşen krizler ve bunlar ile baş etmek için ortaya konan egosentrik ve antroposentrik mücadele biçimleri kötümser tarafımızı gıdıkladı. Bu süreçte, tarihselliği olmayan söylemler, teorisiz kalan pratikler, pratiğe dönüşemeyen teoriler ve daha nice sonuca varamayan ve atıl kalan deneyimleri gözlemlemek bıkkınlığımızı dürttü. Umutsuzluğumuz kamçılandı, mizahımız karalaştı.

Ayrıca bu atalet sonucunda, kendini koruma iç güdüsü ile, muhafazakar bir kimlik haline dönüşen yaşam pratiklerinin, genel geçer mücadele biçimleri haline geldiğini görmemiz; masamıza bir kadeh daha efkar doldurmamıza sebep oldu. Sarhoş olduk, yetti gayri dedik! Ortaya koymaya çalıştığımız şenlikli yaklaşımın amacına ulaşamadığını hissettik. Bu nedenden dolayı, biz de artık yaklaşımımızı derinleştirme kararı aldık.

Bu zamana kadar yaptığımız programlarda fark ettik ki; biz aşağıdaki gibi düşünüyoruz:

Yeşil düşünce, kavramsal tartışma olmadan, yakından sağır eden bir davul gibi. İçi boş, dışı janjanlı.

Yeşil oldum demekle yeşil olunmuyor. Sadece etiket güzel duruyor! Söylemde yeşillendi, sol dalları.

Şimdiye kadar, Ekoloji Mikrofonumuzda neticemizden uydurduk. Yine uyduracağız; ancak neticemiz artık daha güzel olsun diyoruz.

Bu yüzden, gelecek on programımızı yeşil ilkelere ayırma kararı aldık. 10 hafta boyunca, yeşil olmanın bize neyi ifade ettiğini konuşacağız. Yeşil olmak deyince aklımıza gelen on ilkeyi sıraladık. Her hafta bir ilkeyi konuşuyor olacağız. (sürdürülebilirlik, doğaya uyum, çeşitliliğin korunması, özgür yaşam, adil paylaşım, erkek egemenliğinin reddi, küresel mücadele, yerellik, şiddetin reddi, doğrudan demokrasi)

Daha çok okuyacak, daha çok geyik yapacak ve daha şenlikli olacağız.

En azından olalım diyoruz.

İlkelerin tarihsel perspektiflerini; teorik altyapılarını ve uygulama biçimlerini konuşmaya çalışacağız.

Benzer düşünüyorsanız, gelin beraber yapalım. Bir bilen değiliz çünkü.

Çünkü, rasyonel olmayan aklımız der ki;  bizim neticelerimizden çıkan yorumlar ile yapmaya çalışacağımız sizlerin yorumlarınız ile daha da zenginleşecek.

Arada başka rasyonel olmayan akıllar da katılsın bize diyoruz.

Bu süreçte, okuyacağımız diğer, güzel neticeli kaynakları da sizlerle paylaşmayı planlıyoruz.

On program sonra, oturup dinleyeceğiz. Ne dedik, ne demedik diye!

Ne kadar tutarsız, ne kadar zibidiysek, o kadar güzel oldu diyeceğiz.

Bitti mi, yok. Konuştuklarımızı kağıda döküp, bir de kitap yapalım diyoruz.

Çok uçtuk belki, ama uçmak güzeldir.

Zikrimiz, umudumuz ise şudur: Bu çalışmamız türkiye yürütülen ekoloji mücalesine renk katsın.

Biz her geçen gün geri dönülmez hale gelen ekolojik kriz ile bildiğimiz anlamda yaşamın yok oluşu şeklinde yüzleşmeyi kendine yediremeyenlerdeniz. bu nedenle projemizi olabildiğince çoğulcu şekilde tecrübe etmek bizim için çok önemli. bize yorum ve eleştirilerinizi iletmenizi bekliyoruz.

Koala gibi huzurlu, doğa gibi kımıl kımıl olun emi!

saygılarımızla

Devin – Erdem

(Yeşil Gazete)

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.