İklim KriziManşet

İklim değişikliği en çok hangi şehirleri vuracak?

0
Fotoğraf: Coconut Bangkok

İklim değişikliğinden en fazla etkilenecek şehirlerin listesi açıklandı.

Risk Değerlendirme şirketi Maplecroft’un yaptığı araştırma, 5. İklim Değişikliği ve Çevresel Risk Atlası’nda yayınlandı.

Raporun en önemli ayaklarından biri olan İklim Değişikliği Kırılganlık Endeksi’ne (Climate Change Vulnerability Index – CCVI) göre tamamı Asya’da bulunan 7 şehir, iklim değişikliğinden en fazla etkilenen yerler.

Endekse göre Bangladeş’in başkenti Dakka, iklim değişikliğinden en kötü etkilenen şehir. Dakka’yı Filipinler’in başkenti Manila ve Tayland’ın başkenti Bangkok izliyor.

 

Fotoğraf: Coconut Bangkok


Liste şöyle:

1. Dakka, Bangladeş

2. Manila, Filipinler

3. Bangkok, Tayland

4. Yangon, Burma

5. Jakarta, Endonezya

6. Ho Chi Minh City, Vietnam

7. Kalküta, Hindistan

 

Maplecroft’taki ndeksteki “büyük risk” ifadesi, Yangon’da 2008’de, Bangkok’da 2011’de ve Manila’da 2012 yıllarında yaşanan büyük sel afetlerinin ve diğer kıyametvari olayların sıklıklarının ve şiddetlerinin artması anlamına geliyor. Yağış rejimi ve sıcaklıklardaki uzun vadeli değişimlerin yarattığı bu afetler ekosistemleri, insan sağlığını, ekonomiyi ve altyapıyı yok edecek güçte.

İklim Değişikliği Kırılganlık Endeksi hazırlanırken iklim bağlantılı doğal afetlerin sıklık ve şiddeti, nüfusun kırılganlığı, doğal kaynaklar, tarımsal bağımlılık, ülkenin AR-GE durumu, hükümetlerin yetkinliği ve eğitim düzeyleri gibi bir çok değişken dikkate alınıyor.

Maplecroft’a göre, Filipinler, Vietnam, Endonezya ve Hindistan gibi ülkelerde önümüzdeki yıllarda %5 dolaylarında devam edeceği öngörülen ekonomik büyüme, iklim değişikliğinin getirdiği sorunların büyüklüğünü ikinci plana atmamalı. Şirketin Harita ve Endeks Direktörü Helen Hodge’a göre, iklim değişikliğine bağlı afetlerin tüm bu büyüme sürecini durdurma potansiyeli var.

 

(Coconutsbangkok.com, Yeşil Gazete)

 

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.