İklim Krizi

İklim değişikliğinden köşeyi dönenler de var

0

Matthew Campbell ve Chris V. Nicholson imzasıyla Bloomberg BusinessWeek’te yayımlanan yazıyı, Yeşil Gazete gönüllü çevirmenlerinden Ezgi Eniş‘in çevirisiyle sunuyoruz.

***

İklim değişikliğine yatırım, küresel ısınmayı durdurmaya yönelik faaliyetlere para yatırmak anlamına geliyordu. Morgan Stanley(MS), Goldman Sachs(GS) ve diğer firmalar, rüzgâr çiftliklerine, gelgit enerjisi projelerine ve karbon ticareti borsalarına girdiler.

Ancak, sera gazlarının salımlarını azaltma çabaları başarısızlığa uğradıkça (karbon) temizleme teknolojilerinin çekiciliği azaldı: Bloomberg New Energy Finance verilerine göre; girişim sermayesi ve öz sermaye yatırımları, geçen yıl yüzde 34 oranında, 5.8 milyar dolar düştü.

 

 

Şimdi bazı yeni yatırımcılar, farklı bir yaklaşım sergilemekte. İklim değişikliğinin kaçınılmazlığı varsayımı üzerinde çalışarak, dünya daha sıcak olduğunda kar edebilecek iş kollarına yatırım yapmayı planlıyorlar. (Dünya Bankası, yüzyılın sonuna kadar dünyanın 4C daha ısınacağını söylüyor.) Söz konusu firmaların stratejileri, su işleme firmaları satın alma, Avusturalya çiftlikleri ile komisyon anlaşmaları, deng humması ile savaşmak amacıyla üzerinde çalışılacak sivrisinek araştırmaları için destek sağlama gibi fikirleri içeriyor.

Şirketleri anormal hava koşulları ve doğal afetlerden korumaya yardımcı olan fonlar, bazı büyük yatırımcıların artan ilgisini çekiyor Ocak ayında, KKR Co.( Kohlberg Kravis Roberts), Nephila Capital’den yüzde 25 oranında, 8 milyar dolar değerinde, hava türevleri üzerine ticaret yapan bir Bermuda yatırım fonu satın aldı. (Şirket, yerel inanışa göre kasırgaları öngörebilen bir çeşit örümcekten ismini alıyor.) Şirketin ABD’deki temsilcisi Nephila Advisors’dan Barney Schauble, “İklim riski insanların giderek daha fazla ilgi gösterdiği bir şey’’ diyor. “Daha değişken hava, daha çok risk yaratır ve bu riske karşı korunmak için daha istekli olursunuz”

Kuraklık, şirketleri  “su varlıkları yönetimi” (Water Asset Management) ile çalışmaya teşvik ediyor. Yönetimi altında yaklaşık 400 milyon doları bulunan New York yatırım fonu, su haklarını alıyor ve öz sermayesi altına alıp, su yönetimi şirketlerine yatırım yapıyor. Operasyon müdürü Marc Robert, “Suyu uzun vadede sahip olunacak bir değer olarak gören yeteri kadar insan yok’’ diyor.  “İklim değişikliği bizi götüren bir sürücü’’.

 

 

Zengin bireyleri ve Avusturalya çiftlik arazisinden alınan özel varlık fonlarını teşvik eden Land Commodities iş geliştirme başkanı Michael Richardson, yatırımcılar küresel ısınmayı düşündükleri zaman, onun olumsuz yönlerinin fazla vurgulandığını söylüyor. Şirketin beklentisi şu şekilde; daha sıcak hava koşulları, seyrek ekilebilir alanlar ve hızla yükselen nüfus, denize uzak iç kesimlerde ekilebilir alan arayışı yaratacak. Richardson, İsviçre merkezli Baar şirketinin, geçen yıl 80 milyonun üzerinde işlem yaptığını ve bunun 2011 yılının toplamından daha fazla olduğunu belirtiyor.

Ayrıca Ole Christiansen yükselen sıcaklıklardan avantaj sağlama yolunda yatırımlar yapıyor. Yerel madencilik şirketi NunaMinerals (NUNA) Operasyon müdürü , ’’Geçen yaz, Grönland’ın güneyini çoğunlukla altın için keşfediyorduk.” diyor. “Daha önceleri buzullarla kaplıydı, ancak buzulların çoğu yok oldu ve böylece biz aniden şimdiye dek kimsenin keşfetmediği yerler bulduk.’’ Güncel bilgisine ulaşılabilecek Nuuk merkezli Greenland istatistikleri ’ne göre, maden şirketleri 2010 yılında Danimarka topraklarında maden araştırması için 524 milyon kron (91.5 milyon dolar) harcadı.

Bu hesapta, Grönland’in batı bölgesinde bakır keşfetmek için 15 milyon dolardan fazla bir ortak teşebbüse giren Anglo Amerikan (AAL) ile Danimarkalı madencilik şirketi Avannaa arasındaki gibi yakın zamanda yapılmış anlaşmalar yok.

 

 

Abingdon(İngiltere) merkezli, tekrar üretilemeyecek türden, özel bir tür sivrisinek geliştiren bir kuruluş olan Oxitec’in yatırımcıları arasında, 30 milyon dolar civarında yatırım yapmış olan Jason Drew de vardır. Bir Oxitec sivrisineği vahşi bir dişiyle çiftleştiğinde, döl yetişkinliğe kadar dayanmıyor ve bu şekilde sivrisinek nüfusu azalıyor. Şirket, yüksek sıcaklıkta ve rutubette hızla yayılan bir hastalık olan deng humması ile başa çıkmak isteyen, sayısı giderek artan çeşitli ülkelere test tüpleri gönderiyor. (Florida Keys sağlık otoriteleri 2010’da 66 yerel deng humması tespit edildiğini bildirdi.) Drew, sivrisinekler nispeten kısa bir zamanda hızla türediğinde, insanların virüslere karşı korunma rezistansının yeterince hızlı çalışmadığını söylüyor. Birleşmiş Milletler iklim değişikliğinin etkilerini azaltmak için yapılan altyapı ve teknoloji yatırımlarının 2030 yılının sonuna kadar 130 milyar dolara varacağını belirtiyor. Bu sektörün öncü ismi, sel koruma sistemleri üzerinde çalışan Hollandalı mühendislik firması Arcadis. Firmanın satışları son yıllarda odukça iyi durumda. Özellikle Brezilyalı mühendislik ve danışmanlık firması ETEP tarafından tercih edilmekte. Sandy kasırgası nedeniyle geçtiğimiz yıl Arcadis’in geliri yüzde 26 oranında artarak 3.25 milyar dolara ulaştı. Şirket, New York’s Nassau County ve New York City ile su işleme tesislerinin tekrar online olarak sağlanması için kontrat imzaladı. Daha önceleri New Orleans yetkilileri ile seviyeyi yükseltmek için ve San Francisco ‘da yükselen su seviyesiyle başa çıkılmasını için çalışılmıştı.

Arcadis’in su yönetimi konusunda ilgili yetkilisi Piet Dircke, Sandy kasırgasından sonra telefonunun hiç susmadığını söylüyor. Piet Dircke; “İklim değişiyor. Deniz seviyesi yükseliyor. Bu oldukça açık” diyor. “Aynı zamanda, su kesimine çok yakın olan şehirler büyüyor, daha fazla para sahibi oluyor. Böylece daha çok korunmaya ihtiyaç duyuyor. Gelişim pazarında bu neredeyse kaçınılmaz.’’

 

 

Yeşil Gazete için çeviren: Ezgi Eniş

Yazının özgün hali (ingilizce) için tıklayınız.

(Bloomberg BusinessWeek, Yeşil Gazete)

 


More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.