Hayvan HaklarıManşet

Tayland başbakanı: “Fildişini yasaklayacağız”

0
Afrika'dan yasadışı olarak gelen fildişlerini "aklamak" için yurtiçi fildişi ticaretinin yasal olduğu Tayland'ın Kanchanburi bölgesinde turistler fillerle geziyor. Foto: Barbara Walton/EPA

The Guardian’da Damian Carrington imzasıyla yayınlanan yazıyı, Yeşil Gazete gönüllü çevirmenlerinden Ozan Molva‘nın çevirisiyle sunuyoruz.

***

Yingluck Shinawatra’nın, Nesli Tehlike Altında Olan Yabani Hayvan ve Bitki Türlerinin Uluslararası Ticaretine İlişkin Sözleşme (Cites) tarafından düzenlenen yabani hayat zirvesindeki konuşması kaçak fil avıyla mücadelede için umut verdi.

Tayland Başbakanı’nın ülkesinde yasal olan yurtiçi fildişi ticaretini yasaklama güvencesi vermesiyle 2012 yılında 25 bin hayvanın canına mal olmuş kaçak fil avına karşı büyük bir zafer kazanıldı.

Tayland, Afrika’dan gelen yasadışı avlanmış fildişinin “aklanarak” dünyanın en büyük marketi olan Çin’e götürülmesinde kilit ülke konumunda.

Yingluck Shinawatra’nın açıklaması Pazar günü, Bangkok’ta düzenlenen dünyanın en büyük yabani hayat zirvesinin açılış gününde geldi. Cites’i oluşturan 178 ülkenin 2 haftalık zirvesi kutup ayılarının korunmasını iyileştirme ve eğlence amaçlı gergedan avını sona erdirme mücadelelerini sürdürüyor. Bunun yanında yılda 100 milyon köpekbalığının öldürülmesine neden olan köpekbalığı süzgeci ticaretinin de önüne geçilmeye çalışılıyor.

Tüm dünyadan bir buçuk milyon kişi tarafından imzalanmış dilekçeyi aldıktan sonra açıklamayı yapan Shinawatra, “Filler Tayland kültürü için çok önemli. Ne yazık ki birçok kişi Tayland’ı yasadışı uluslararası fildişi ticareti için bir geçiş ülkesi olarak kullandı,” diye konuştu.

“Fildişi ticaretine son vermek amacıyla mevzuatı değiştirmek için çalışacağız. Bu Tayland’daki yabani ve evcil fillerle birlikte Afrika’dakilerin de korunmasına yardım edecek.”

Tayland’da, ülkede sayıları 2500 tane kalan fillerin dişinden üretilmiş bibloların satışı yasal. Ülkede 67 ruhsatlı fildişi satıcısı var, fakat pazar araştırmaları 250’den fazla dükkanda Afrika’dan getirilmesine rağmen Tayland üretimi gibi piyasaya sürülen fildişi satıldığını gösteriyor.

 

Afrika'dan yasadışı olarak gelen fildişlerini "aklamak" için yurtiçi fildişi ticaretinin yasal olduğu Tayland'ın Kanchanburi bölgesinde turistler fillerle geziyor. Foto: Barbara Walton/EPA

 

1979’da 1.3 milyon olan Afrika fili nüfusu, kaçak avcılık nedeniyle 400 bin’e kadar düştü. Resmi olarak fildişinin uluslararası satışı tamamen yasak, ama Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde Tanrının Direniş Ordusu, Somali’de El Kaide bağlantılı El Şebab gibi organize suç ve terör örgütleri tarafından beslenen kara borsa oldukça yaygın.

Cites’teki Dünya Yabani Hayatı Koruma Vakfı (WWF) heyeti başkanı Carlos Drews, “Başbakan Shinawatra’nın ülkesindeki fildişi ticaretini bitirme taahhüdü heyecan verici. Fakat şimdi bunun acil olarak uygulanmasını sağlaması gerekiyor, çünkü fil katliamı devam ediyor,” açıklamasını yaptı.

“Care for the Wild” yönetim kurulu başkanı Philip Mansbridge ise daha ihtiyatlı: “Yerel ticareti yasaklamak için kesin bir taahhüt olmamasından hayal kırıklığına uğradık. Bunun yeterli olduğunu hissetmiyoruz,” diyerek ekledi: “Kaçak avcılık yalnızca Kenya, Güney Afrika veya hayvanlar her neredeyse yalnızca oraların değil, tüm dünyanın problemi, çünkü kaçak avcılığın boyutları bunun bir milli güvenlik sorunu haline geldiğini gösteriyor.

Tayland, eğer CITES’e üye ülkeler tarafından yasa dışı fildişi ticaretini durdurmak için yeterince çaba göstermediği düşünülürse, Nijerya ve Kongo ile beraber ticari yaptırımlarla karşılaşabilir.

 

Yeşil Gazete için çeviren: Ozan Molva

Haberin özgün halini (ingilizce) okumak için tıklayınız.

(The Guardian, Yeşil Gazete)

 

 

You may also like

Comments

Comments are closed.