ManşetTarım-Gıda

Yasadışı balık ticaretine son: Belediyeler ve mühendisler göreve!

0

Sürdürülebilir balıkçılık ve sucul kaynakların korunmasına yönelik sivil toplum kampanyaları hız kesmiyor.

“Yasadışı Balık Ticaretine Son: Belediyeler ve Mühendisler göreve” başlığıyla  Geleneksel Balıkçılığı Yaşatma Derneği (GELBALDER) öncülüğünde yürütülen ve 20’den fazla stk, forum ve topluluk tarafından desteklenen imza kampanyasında yasadışı balık ticaretinin engellemesi için hukuki düzenlemeler ve kurumlar arası görev paylaşamının hayata geçirilmesi talep ediliyor.

İmza metni, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve kendisine bağlı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü’nün “canlı sucul kaynakların sürdürülebilir avcılığı” konusunda uygulamaya geçirdiği olumlu politikalara rağmen  yasa dışı balık avcılığı ve ticareti neredeyse engellenemez bir şekilde devam etmesine vurgu yapıyor.

 

 

Aktivistler, halihazırda balıkçı dükkânları, pazar yerleri ve büyük marketlerde her türden yasa dışı su ürünü pervasız bir şekilde pazarlandığı tespiti yapılırken bunun engellenmesinin de hukuki düzenleme ve kurumlar arası görev paylaşımı yoluyla mümkün olabileceğini öne sürüyor.

Türkiye’de balıkçılık yönetiminin temel yasası olan, 1380 sayılı 22/03/1971 tarihli Su Ürünleri Kanunun Koruma ve Kontrol, başlığı altında bulunan 33. maddenin belediyeleri de kanunun uygulanması konusunda yetkili ve sorumlu kılıyor. Buna karşın belediyelerin örgütsel yapıları ve altyapı yetersizlikleri yüzünden bu görevi yapmaktan imtina ediyorlar.

İmza kampanyasının somut önerisi Zabıta Teşkilatı’nın Su Ürünleri Kanunu’nun kendilerine yüklediği görev ve sorumlulukları net bir şekilde yerine getirmesinin sağlanmasını ve e Belediyeler bünyesindeki Veteriner Şube Müdürlükleri’nde en az bir su ürünleri mühendisi çalıştıracak olan  Su Ürünleri Birimleri kurulması.

İçişleri Bakanlığı, Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü’ne yönelik imza kampanyasına 11 Mart 2013 itibariyle 2634 kişi imza vererek destek olmuş.  En çok imzacı İstanbul, İzmir, Sinop ve Ankara’dan Mesleklere baktığımızda da mühendis, emekli ve öğrencilerin ilk üç sırada olduğunu görüyoruz.

Sürdürülebilir balıkçılığa gerekli düzenlerin ve denetimlerin hayata geçmesi için siz de imza vermek isterseniz şu adrese gidebilirsiniz.

İmza kampanyası web sitesi için tıklayınız.

 

(Yeşil Gazete)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.