Sivil Toplum

SPoD’dan LGBT Hak İhlallerinde Yasal Süreçler paneli

0

Sosyal Politikalar, Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği (SPoD) “Hukuk ve Adalete Erişim” başlıklı çalışma alanı kapsamında Cezayir Toplantı Salonu’nda 13 Mart Çarşamba günü 10:00 – 12:30 arasında  “LGBT Hak İhlallerinde Yasal Süreçler” başlıklı bir basın toplantısı ve panel düzenliyor.

Basın toplantısında SPoD, Kasım 2012 tarihinde yayımladığı LGBT Davaları: AİHM, Yargıtay ve Danıştay İçtihatlarıadlı raporun kamuoyu tanıtımını yapacak. Panelde ise dernek, takip ettiği davaların akıbeti hakkında kamuoyunu bilgilendirecek.

Sosyal haklar odaklı bir dernek olarak, bir süredir LGBT bireylere yönelik adalete erişim mekanizmalarının güçlendirilmesi ve yargılama pratiğinde uygulanan ayrımcılığın sonlanması için çalışmalar yürütüyoruz. LGBT bireylere yönelik insan hakkı ihlalleriyle alakalı soruşturma ve yargılamaları takip ederek, içtihatlar üzerinden gelişen ayrımcılığın giderilmesi için çaba sarf edip bu bağlamda olumlu veya olumsuz çıkan yargı kararlarını takip ediyoruz. Bu bağlamda Kasım 2012 tarihinde yayımlanan  adlı bir rapor yayımladık. Adı geçen raporun kamuoyuna tanıtımı bu toplantıda gerçekleştirilecektir.

Avukatlar ve mağdurların yapacakları sunumda:

·         Ailesi tarafından eşcinsel olduğu öğrenildikten sonra katledilen ve ilk eşcinsel namus cinayeti sayılan Ahmet Yıldız Davası,

·         Eşcinsel ilişki yaşadığı kişi tarafından öldürülen ve mahkemece katil kişi hakkında haksız tahrik indirimi uygulanan Ahmet Öztürk Davası,

·         Geçtiğimiz aylarda Diyarbakır’da babası ve amcası tarafından öldürülen R.Ç.’nin Davası,

·         Eşcinsel olduğu gerekçesiyle Türkiye Futbol Federasyonu tarafından hakemlik lisansı iptal edilerek işsiz bırakılan Halil İbrahim Dinçdağ,

·         Hukuka aykırı biçimde evinde arama yapılarak eşcinsel olduğu öğrenilen polis memurunun meslekten ihracına dair dava,

.         Ve son olarak Avcılar Denizköşkler Mahallesi Meis Sitesi’nde yaşayan transseksüellere yönelik bazı medya kuruluşlarının da çanak tutmasıyla oluşan nefret kampanyasıyla tehlikeli bir boyut alan ve sitede yaşayan transseksüellerin hayatını tehlikeye sokan ve akabinde kolluk kuvvetlerinin barınma hakkını ihlal eden uygulamalarına dair süreç ve dava yer alacak.

Dava süreçleri, davanın arka plan bilgisi ve toplumsal gelişmelerle yasal mevzuat ve içtihatlarda yaşanan ayrımcılık kapsamında ele alınacak bu dava dosyaları, LGBT hak ihlallerinde yargının rolü ve tutumunu gözler önüne serecek.

Program, SPoD’dan Av. Fırat Söyle, Av. Rozerin Seda Kip, Halil İbrahim Dinçdağ ve Avcılar Meis sitesinde yaşanan linç kampanyasında evinden ayrılmak zorunda bırakılan Oya Sultan’ın da katılımıyla gerçekleşecek.
(Yeşil Gazete)

 

More in Sivil Toplum

You may also like

Comments

Comments are closed.