Yerel

Başkent Dayanışmasından Saraçoğlu Mahallesi’ne ziyaret

0

Pazar günü “Bir maniniz yoksa size geliyoruz” sloganıyla yola çıkan Meslek Odaları, Mezun Dernekleri, Sanat Dernekleri ve Tiyatrolar gibi çeşitli 42 sivil toplum kuruluşundan oluşan Başkent Dayanışması– Ben Ankara girişimi Saraçoğlu mahallesini ziyaret etti.

Ziyaret sırasında mahalle muhtarı Reyhan Altıntaş “Saraçoğlu Mahallesi kentin ortasında yer alan Cumhuriyetin ilk toplu konutu. Bakanlar Kurulunun riskli alan kararı ile tescilli olan alan, ağaçlar, şimdi risk altında…” diye konuştu. Ardından Başkent Dayanışması üyeleri ile mahalleliler Nezir Kahvaltı ve Çay Evinde sohbet ettiler. Mahalleliyle söyleşiler yapıldı, çeşitli sorunlar dile getirildi.

Mahallenin on yıllardır sakini olan Altıntaş “Ben bu mahallede büyüdüm, çocuğum şimdi benim okuduğum sınıfta okuyor. Çocuklar sokakta oynuyor, bizim binada 6 aile var, herkes birbirini tanıyor. Komşuluğu bizden sonrakiler de yaşasın, insanlar kentin ortasında kuş  sesleriyle uyansınlar” dedi.

Buluşma sırasında Başkent Dayanışması üyeleri ile mahalleliler Nezir Kahvaltı ve Çay Evinde sohbet ettiler

Çay evi işletmecisi Ercan Nezer 2015’e kadar sözleşmesinin olduğunu ancak sözleşmenin tek taraflı olarak fesh edilebileceğini, dükkanının bu sebeple kapatılabileceğini öğrendiklerini belirtti.

Başkent Dayanışması üyeleri “1950’lerde Ankara” konulu bir film yapmayı planladıklarını belirttiler.

Mahallenin eski sakinlerinden Yücel Yaman “Hürriyette yıkım kararının haberini görmeseydim yıkım planlarından haberim olmayacaktı.” şeklinde konuştu.

Saraçoğlu ya da bugün bilinen adıyla Namık Kemal Mahallesi, 1944- 46 yıllarında Paul Bonatz tarafından tasarlanmış ve komşuluk kültürünün halen devam ettiği bir yerleşim yeri. Mahallede memurlar tarafından kullanılan konutların yanı sıra, sosyo – kültürel amaçlı yapılar, okullar ve açık alanlar da yer almakta. Saraçoğlu Mahallesi kentsel sit alanı olarak belirlenmiş, ayrıca konutların ve ağaçların her biri de ayrı ayrı tescil edilmiş durumda.

Bu sene Kentlerin korunarak yaşatılması konsepti ile duyurusu yapılan Kent Düşleri Proje-Fikir Yarışmasında “Saraçoğlu Mahallesi Değerlendirme Projesi” ne son katılım tarihi 13 Nisan. Mimarlar Odası tarafından düzenlenen yarışma ile ilgili ayrıntılı bilgiye “saracoglu.mimarlarodasiankara.org” adresinden ulaşılabilir.

Haber ve Fotoğraflar: Ali Serdar Gültekin

(Yeşil Gazete)

 

More in Yerel

You may also like

Comments

Comments are closed.