Doğa MücadelesiManşet

Burdur Gölü’ne sadakat yolculuğu

0

Doğa Derneği ve Atlas Dergisi işbirliği ile 16 Mart’ta Burdur Gölü’ne sadakat yolculuğu düzenleniyor. Gezinin amacı Burdur Gölü’nün eski günlerine kavuşması için gölü besleyen derelere kurulu barajlardan su bırakılması. Buluşma adresi 16 Mart 2013 Cumartesi 12:30’da Burdur Cumhuriyet Meydanı olarak belirlendi.

2012 yılında da Burdur Gölü’ne sadakat gezisi düzenlenmiş, Türkiye’nin her yanından Burdur’a akın eden sadakat yolcuları, Burdur Gölü’nün hızla kurumasına dikkat çekmek ve gölün yaşamasına destek vermek için Burdur’da Burdurlularla buluşmuş, gölün kurumuş zeminine uzanarak bedenleriyle S.O.S yazmıştı.

Türkiye’nin 13 uluslararası öneme sahip Ramsar Alanından ve 305 Önemli Doğa Alanı’ndan biri olan Burdur Gölü, son 35 yılda alanının yaklaşık üçte birini kaybetti ve su seviyesi 12 metre düştü. Gölü besleyen yer üstü sularının baraj ve göletlerde tutulması, yer altı sularının ise sondaj kuyularıyla aşırı miktarlarda çekilmesi gölün sonunu hazırlıyor.

Göl, sanılanın aksine yağışların azalması nedeniyle değil, göle giden suların aşırı kullanımı nedeniyle kuruyor. Gölün kurtuluşu ise, tarımda aşırı su kullanımını azaltarak barajlardan göle kademeli olarak su bırakılması ve gölü besleyen derelerin yeniden gölü beslemesinin sağlanması ile mümkün. Eğer acilen bu önlemler alınmazsa, Burdur Gölü ekolojik işlevlerini yitirerek bir su kuyusuna dönüşecek.

Doğa Derneği, Burdur Gölü’nün kurtarılması için geçtiğimiz yıl “Göl yoksa Burdur da yok” kitapçığı hazırlamış ve yapılması gerekenleri sıralamıştı.

(Yeşil Gazete, Doğa Derneği)

You may also like

Comments

Comments are closed.