İklim KriziManşet

Çin’den karbon vergisi, ABD’de değişim rüzgarları

0

Çin’in resmi haber ajansı Xinhua’da yer alan haberlere göre Çin devleti, karbon vergisi de dahil olmak üzere çevre korumada yeni ve radikal düzenlemeler getirmeye hazırlanıyor.

Xinhua’nın Çin Maliye Bakanlığı’ndaki üst düzey bir yetkiliden aktardığı haber, uluslararası iklim değişikliği müzakerelerinde de önemli değişiklikler yaratabilir.

Bu gelişme, çoğu ABD merkezli olan “iklim inkarcıları” grupların bugüne kadar öne sürdükleri argümanlara da önemli bir darbe vuracak. Bu gruplar sık sık “Çin giderek daha fazla seragazı salıyor ve bunları azaltmaya niyeti yok” iddiasını öne sürüyor, bu sebeple ABD’nin de iklim değişikliği karşısında hiç bir eylemde bulunmaması gerektiği sonucuna(!) varıyorlardı.

Çin’den gelen bu haberler henüz tam anlamıyla doğrulanmamış ve bu nedenle haklı bir kuşkuyla karşılanıyor olsa da, Çin’in ekonomisindeki karbon yoğunluğunu 2020’ye kadar 2005’e göre %40-45 arasında azaltmak istediği biliniyor. Bunda, Çin’de özellikle son yıllarda giderek ağırlaşan hava kirliliği sorunu da bir etmen.

 

 

Öte yandan, son yayınlanan anketlere göre iklim değişikliğinin varlığı kabul eden ve “bu konuda bir şeyler yapılması gerektiğini” düşünen ABD vatandaşlarının oranı hızla artıyor.

Duke Üniversitesi tarafından yapılan ankette ABD’lilerin %50’si iklim değişikliğini kabul ederken, %34’ü de “Sanırım değişiyor, evet…” dedi. Toplam %84’e ulaşan bu oran, geçmiş dönemlere göre çok hızlı bir artışa işaret ediyor. Yine aynı araştırmaya göre, ABD’lilerin %64’ü de enerji santralleri, fabrikalar ve araçlardan kaynaklanan sera gazı emisyonlarını azaltmak için “güçlü” tedbirler alınması gerektiğini düşünüyor.

Karbon vergisi, giderek daha fazla ülke tarafından uygulamaya geçiriliyor. Sera gazı salımlarında başı çeken ülkelerden Avustralya da 1 Temmuz 2012’den itibaren geçerli olan bir karbon vergisini hayata geçirmişti. Verginin “ekonomiyi mahvedeceği” yönündeki korkular boşa çıkmış, Avustralya dünyanın en istikrarlı ekonomilerinden biri olmaya devam etmişti.

 

(Yeşil Gazete, Earthjustice.org, Motherjones.com)

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.