DünyaManşet

Los Indignados’a ilham veren yazar Stephane Hessel öldü

0

Fransızların dünyaca ünlü yazarı Stephane Hessel, 95 yaşında hayata gözlerini yumdu.

Hessel’in kaleme aldığı ve Türkçe’ye ”Öfkelenin” olarak çevrilen “Indignez-vous” isimli kitap, dünyada en çok satan kitaplar arasına adını yazdırdı.

“Öfkelenin” kitabı hiçbir şey değiştirmeye bizim gücümüz yetmez diye düşünen gençliği ateşlemiş, önce İspanya’da kıvılcımlanan Los Indignados (Öfkeliler) hareketi Fransa ve diğe avrupa ülkelerine de sıçramıştı. Hessel’in kitabının Arap Baharı’na da ilham kaynağı olduğu, dünya ekonomisinin merkezi sayılan Wall Street’te ortaya çıkıp kısa sürede tüm dünyada kendine damar bulan “Occupy” (İşgal Et) hareketinin de temel dayanak noktasının Hessel’in “İndignez-vous” kitabı olduğu genel kabul görmüştü.

2 Dünya Savaşı’nda Nazi işgali sırasında direniş örgütüne katılan Hesssel, daha sonra diplomat olarak ülkesine hizmet etmişti.

Hessel ayrıca, İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’ni Haziran 1948’de kaleme alan Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komisyonu’nun yaşayan tek üyesiydi.

Cezayir savaşında Fransa’yı eleştiren Hessel, eşitsizliklere karşı dinmeyen öfkesinde, gençliğinde tanıştığı ve çok etkilendiği Jean Paul Sartre’ın da etkili olduğunu söylüyordu.

Fransa’ya göç eden Yahudi bir Alman’ın çocuğu olan Hessel, İsrail hükümetinin, özellikle Gazze Şeridi’ne dair politikalarını da sert bir şekilde eleştiriyordu.

(Dünya Bülteni, Yeşil Gazete)

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.