Kadın

Kadın istihdamında düşüş

0

Kadın Emeği ve İstihdamı Girişimi (KEİG) Platformu Temsilcisi ve İstanbul Teknik Üniversitesi İşletme Fakültesi Öğretim Üyesi İpek İlkkaracan Ajas’ın, “Emek Piyasası’nda Toplumsal Cinsiyet Eşitliğine Doğru İş ve Aile Yaşamını Uzlaştırma Politikaları” adlı kitabı, kadın istihdamındaki kara tabloyu ve çalışma yaşamındaki cinsiyet eşitsizliğini 2008 yılı TÜİK rakamlarıyla gözler önüne seriyor.

Kadınların çalışma hayatında kalıcı olamamasının en önemli nedeni, aile içi yükümlülükler. Kadınların üçte birinden fazlası gerekçe olarak ailevi nedenleri gösteriyor. Eş isteği, çocuk ya da muhtaç aile bireyine bakma ve evlilik, işten ayrılma sebeplerinden bazıları. Dört kadından biri, evlilik sebebiyle iş bırakıyor.

TÜİK’in 2006 yılında ilk ve son kez yaptığı “Zaman Kullanımı Anketi” de cinsiyet eşitsizliğini belirgin şekilde ortaya koyan veriler sunuyor. Hane ve hane halkı bakımı için ücretsiz çalışma saatleri ortalamasına göre 15 yaş ve üzeri kadınlar günlük 5 saat 17 dakika, erkekler sadece 51 dakika çalışıyor. Kadın evli ise bir saat daha fazla çalışıyor. Erkekler ise evlendikleri zaman sadece 4 dakika daha fazla çalışıyorlar.

(Evrensel)

More in Kadın

You may also like

Comments

Comments are closed.