Doğa MücadelesiManşet

Anadolu’yu Vermeyeceğiz eylemcilerine beraat

0

Nisan 2011’de ülkenin değişik bölgelerinden yola çıkarak ‘Anadolu’yu Vermeyeceğiz’ sloganıyla, Ankara’ya yürüyen yaşam savunucularına karşı açılan davada beraat kararı çıktı.

Büyük Anadolu Yürüyüşünün ardından Kurtuluş Parkı’nda oturma eylemi yaptıkları gerekçesiyle Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından haklarında kamu davası açılan 23 kişi, ‘ Kanuna Aykırı Toplantı ve Yürüyüşlere Silahsız Katılarak İhtara Rağmen Kendiliğinden Dağılmama’ suçlamasıyla yargılanıyordu.

‘Anadolu’yu vermeyeceğiz’ diyerek yürümüşlerdi
Doğa tahribatının engellenmesi amacıyla yola çıkan yürüyüşçüler, yaklaşık 40 günlük yürüyüşün ardından 21 Mayıs 2011’de Gölbaşı’na ulaşmış ancak trafiği engelleyecekleri gerekçesiyle yüzlerce polis tarafından durdurularak Ankara’ya alınmamışlardı. Bunun üzerine Gölbaşı’nda direniş çadırı kuran yürüyüşçülerden bir grup 10 Haziran 2011 tarihinde Kurtuluş Parkı’nda basın açıklaması yaptıktan sonra oturma eylemi başlatmışlardı. Oturma eyleminin ardından eylemcilerden bazıları gece yarısı gözaltına alınmış, bir süre sonra ise 23 kişiye dava açılmıştı.

Mahkeme: ‘İzin almadan silahsız gösteri yapılabilir’
Kamuoyunda “Anadolu’yu Vermeyeceğiz” davası olarak anılan davayı gören Ankara 3. Asliye Ceza Mahkemesi, 23 sanığın beraat ettiği davayla ilgili gerekçeli kararını açıkladı. 2911 sayılı Gösteri ve Toplantı Yürüyüşleri Kanununun 3. Maddesine göre silahsız ve saldırısız olarak kanunun suç saymadığı belli amaçlarla daha önceden izin almadan toplantı ve gösteri yapılabileceğinin belirtildiği vurgulanan gerekçeli kararda, dosyadaki tüm deliller ve sanık savunmaları ve tutanaklardan 23 kişilik bir grubun yürüyüşünü tamamladıktan sonra Kurtuluş parkında oturmaya başladıklarına dikkat çekilerek, “oturdukları sırada kolluk gücü tarafından müdahale edilerek gözlem altına alındıkları, bu oturmalarının sanıkların bir çoğunun Ankara dışından gelmeleri ve kalacak yer bulamamaları nedeniyle parkta oturup vakit geçirme şeklinde olduğu” vurgulandı.

‘Kaybolan doğa için yürümek suç değil’
Sanıkların tümünün silahsız oldukları ve tüm toplumu çevreye duyarlı olmaya ve çevreyi korumanın vatandaşların görevi olduğu, kaybolan doğa ve suyun ticarileştirilmesine hayır demek amaçlı yürüyüşlerinin Kurtuluş Parkına gelindiğinde sona ermiş olmasının da dikkate alındığı mahkeme kararında, eylemin 2911 sayılı yasaya aykırı bir eylem olmadığı ve suç teşkil etmediği vurgulanarak 23 sanığın beratına karar verildiği belirtildi.

Yargılanan yürüyüşçüler
Yargılananlar arasında, Özgür Küçüktülü, Bünyamin Adıyaman, Osman Akkuş, Ayşe Cankız Çevik, Neşe Dijlay Akbaş, Nazif Ergenç, Burcu Altay, Ertuğrul Küçükbayraktar, Pınar Tosun, Nihat Türkmen, Meryem Esenay Hacıosmanoğlu, Hacer Doğanoğlu, Kevser Çetin, Doğu Eroğlu, Nadire Aslan, Gökberk Dora Göksal, Gökçen Özdemir, Sare Öksüz, Aslı Büyükköksal, Hakan Keskin, Mevlüt Yaman ve Eren Çalışkan gibi isimler bulunuyordu.

(sol.org.tr)

You may also like

Comments

Comments are closed.