ManşetYeşillerden

Yeşiller/Sol’dan Gaziantep’te “Kürt Sorunu, göç, çarpık kentleşme ve kentsel dönüşüm” Konferansı

0
Soldan Sağa: Prof. Dr. Mithat Sancar, Nurgül Balcıoğlu, Prof. Dr Mesut Yeğen ve İkbal Polat

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi; Gaziantep’te, Kürt Sorunu, göç, çarpık kentleşme ve kentsel dönüşüm konulu bir konferans düzenledi. Şahinbey Belediyesi Kültür Merkezinde düzenlenen konferansa, Prof.Dr. Mithat Sancar, Prof. Dr. Mesut Yeğen ve Şehir Plancısı İkbal Polat konuşmacı olarak katıldılar. Konferansın moderatörlüğünü ise Gaziantep Sabah gazetesi genel yayın yönetmeni Nurgül Balcıoğlu yaptı.

Soldan Sağa: Prof. Dr. Mithat Sancar, Nurgül Balcıoğlu, Prof. Dr Mesut Yeğen ve İkbal Polat

 

Konferansın açılış konuşmasını yapan Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Parti Meclisi üyesi Celal Deniz; Gaziantep’te Kürt sorunu ile göçün, ilan edilmemiş savaşın getirdiği göç ile çarpık kentleşmenin birbiri ile ilişkisine dikkat çekti. Partinin önümüzdeki günlerde 4A ile ifade edilen 4 Adalet kampanyası gerçekleştireceğini söyleyen Deniz, Sosyal Adalet, Tanınma Adaleti, Katılım Adaleti ile İklim ve Çevre talebini önemsediklerini ve bu alanlarda çalışma yürüteceklerini ifade etti.

Konferansta ilk sözü Yeşiller ve Sol Gelecek PM üyesi de olan Prof. Dr. Mesut Yeğen aldı. 1990’lı yıllarda Kürt bölgesinden zorunlu bir göç olduğuna dikkat çeken Yeğen, bu zorunlu göçün sonucu olarak 300 bin kişinin yerinden yurdundan olup mağdur edildiğini belirtti. Van eksenli göç mağdurları ile ilgili alan çalışmalarında yaptıkları gözlemlerden de söz eden Mesut Yeğen, zorunlu göçe tabi tutulanların kültürel, ekonomik ve ağır sosyal sorunlar yaşadıklarını örnekleyerek anlattı.

Konferansın ikinci söz alan konuşmacısı, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi MYK üyesi olan şehir plancısı İkbal Polat oldu. Kentsel dönüşüm sürecinin daha Cumhuriyetin kuruluş döneminde uluslaşma sürecine bağlı olarak kentler yaratma projeleriyle başladığını, daha sonra ki dönemlerde de bu dönüşüm sürecinin farklı saiklerle sürdürüldüğünü söyledi.

Konferansın adresi Şahinbey Belediyesi Kültür Merkezi idi

Kürt Sorunu ve barış süreci konusunda konuşan Prof. Dr. Mithat Sancar, çatışan taraflar tarafından masaya müzakere için oturmaya dönük bir zorunluk bulunduğunu ve taraflarında da bunu bildiklerini söyledi. Önümüzdeki 5 yıl gibi bir süreçte bölgesel özerkliklerin olabileceğini bu anlamda yerel yönetimlerin güçlendirilmesi gerektiğine vurgu yaptı. Müzakere masasına oturan tarafların savaşın yenen ve yenileni olmadığını görmeleri gerektiğini belirten Sancar, bu anlamda barış sürecininde herkesin her konuda istediğini alamayacağını belirtti.

(Turnusol)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.