Kültür-Sanat

Doğa, keşif, macera ve belgesel sinema

0

Bu yıl “Sınırlarını Keşfet” temasıyla yola çıkan 8. Dağ Filmleri Festivali, 28 Şubat-3 Mart tarihlerinde; doğa, keşif, macera ve belgesel sinema tutkunlarıyla buluşuyor. Festivalde ödül rekortmeni filmlerin yanı sıra macera ile adrenalin dolu toplam 41 film ücretsiz gösterilecek. 3 Mart’a kadar sürecek festivale, Fransız Kültür Merkezi ve Galatasaray Aynalı Geçit ev sahipliği yapacak. Festival, 15-17 Mart’ta Ankara’da, 28-30 Mart’ta İzmir’de devam edecek.

Dünya festivallerinde gösterilen 500’den fazla film arasından seçilen 2013 seçkisi 10’u yerli 31’i yabancı olmak üzere toplam 41 film­den oluşuyor. Filmler, “Ülkemizden”, “Dünya­dan”, “Keşif Ruhu”, “Doğa-Çevre-İnsan”, “Su Dünyası”, “Bisiklet”, “Kayak”, “Autrans Özel Seç­kisi” ve “Doğa Filmleri Yanşması Finalistleri” olmak üzere 9 tema başlığı altında toplanıyor. Seçkide; rafting, dalış, dağcılık, kaya tırmanışı, base jump, kayak, dağ bisikleti gibi doğa spor­larının yanı sıra, çevre ve doğa belgeselleriyle gezi, keşif ve insan hikayeleri de yer alıyor.

Festivalin açılışında Buzu Aşmak filmi gösterilecek. Dünyadan kategorisinde İtalyan dağcı Simone Moro’nun Everest’e tırmanışını anlatan Düşlerin Etkisinde filmi dikkati çekiyor. Festivalde, Georgena Terry, Yaşamak Güzel Yaşatmak Da, Patikanın Bittiği Yer, Steppen, Ana Kampta 40 Gün, Afgan Pamir’in Tutsakları filmleri izleyiciyle buluşacak.

Katıldığı festivallerde bol ödül toplayan ve çok ciddi bir kaza geçirmesine rağmen spordan uzaklaşmayan kayakçının hikâyesini anlatan Özgürlük Sandalyesi de festivalin “Kayak” bölümünde gösterilecek.

Festivalde ilk kez çocuk filmi gösterilecek

Festival bu yıl ilk kez bir çocuk filmini programma aldı. Katerina ve Sihirli Rastlantı sekiz yaşındaki bir çocuğun doğayla ilişkisini anlatıyor.

Fransa Autrans Dağ Filmleri Festivali işbirliğiyle hazırlanan “AUTRANS özel Seçkisi”nde, festivalde ödül kazanan dört film yer alacak. Türkiye’de çekilen Yörük ve Çay mı Elektrik mi? bölümün dikkat çekici filmlerinden.

Türkiyeden beyaz perdeye yansıyan hikâyelerin anlatıldığı bu tema altında festivallerin gözdesi olmuş bizden hikayeler yer alıyor. “Ülkemizden Hikayeler” Temasının ve belki de festivalin en çarpıcı filmlerinden biri de Emin Alper’in yönettiği Tepenin Ardı ve Alper Dalkılıç’ın Eksi-Art filmi izleyiciyle buluşacak. Film gösterimlerinin ücretsiz gerçekleştirileceği festival kapsamında kitap sergileri, söyleşiler ve ödüllü yarışmalar da düzenlenecek.

Festivale yapılan başvurularda bu yıl “Ulusal” kategorisinde finale Öztürk Kayıkçı’nın “Geyikbayırı” filmi tek film olarak kaldığından bu film “En iyi Belgesel” ödülünün de sahibi oldu.

Üniversiteliler kategorisinde yarışan üç film ise; Özer Kesemen’in “Lübbeyi Bekleyenler”, Hanife Örsoğlu’nun “Dereler Mor Akar” ve Caner Özdemir’in “Termik İstemeyuk” oldu. Bu filmlerin kazananı ve ödül töreni 28 Şubat 2013 Perşembe akşamı yapılacak Dağ Filmleri Festivali açılışında gerçekleşecek.

 

Yeşil Gazete

You may also like

Comments

Comments are closed.