Doğa MücadelesiManşet

Lapsekililer Termik Santral karşısında ayağa kalktı

0

Lapseki Adatepe ve Teşvikiye Köyü çevresinde yapılması planlanan Lapseki Enerji Santralı Limanı Kül Depolama Sahası ve Derin Deniz Deşarjı projesi için düzenlenen bilgilendirme toplantısına tepki gösteren halk, bilgilendirme toplantısına katılmadı ve termik santrale karşı imza toplayarak köyün girişini kapattı.

“Termik santral istemiyoruz”

“Termik santral istemiyoruz”diye bağıran köylüler ellerinde yağ tenekeleri ve sopalarla protestoda bulunarak köyün girişini kapadılar. Köy kahvesine giren kadınların protestoları burada da sopaları kırılana kadar sürdü.

Adatepe ve Şevketiye köyü yakınlarına kurulması planlanan termik santral projesi ile ilgili Çanakkale Çevre Platformu Başkanı Hicri Nalbant köy meydanında bir açıklama yaptı. Nalbant Adatepe köyünde bu çapta bir eylemin ilk kez gerçekleştirildiğini belirterek: “Başta kadınlar olmak üzere tüm köylünün, Ziraat Odası’nın ve muhtarların yaşam alanlarına sahip çıktığını görüyoruz. Bu çapta bir eylem ve katılım görülmemiştir. Nerede ÇED yapılırsa orada olacağız” dedi.

Adatepe’de halk ayağa kalktı…

Adatepe Köylülerine çevre köyler, Ziraat Odası ve Muhtarlar Derneğinin yanı sıra çevreciler, sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlar da destek verdi.

Hasan Temur: “Dün akşam ilk defa Hicri Nalbant köyümüze geldi. Bize bu konuda bilgi veren yoktu. Biz termik santral yapılmasına kesinlikle karşıyız İlçemiz deniziyle, doğası ile benzeri olmayan bir ilçe. Tarım ve hayvancılık yaparak yaşıyoruz. Şeftali ekiyoruz. Santral gelirse zarar göreceğiz. Biz yaşamak istiyoruz, intihar etmek istemiyoruz.”

Süleyman Gündüz: “Bir burası kalmıştı, burayı da yok etmeye, bizleri zehirlemeye çalışıyorlar. Kesinlikle istemiyoruz. Bizim 10 kişiden 9’u geçimini tarım ve hayvancılıktan sağlıyor. Hava kirlenecek, toprak kirlenecek. Sonra bizler ve çocuklarımız ne olacak?”

Hasan Özkan: “Dünyada İtalya’dan sonra Türkiye’yi de termik santral ülkesine çeviriyorlar. Burayı da zehirlemeye çalışıyorlar.”

Ramazan Sargın: “Yapılmasını istemiyorum. Ben kaç yaşına geldim, benden geçti. Ben artık çocuklarımı düşünüyorum. Bundan sonra onlar ne olacak? Onlara ne bırakacağım? Termik santral bize ne yarar sağlayacak ki?”

Süleyman Kurum: “Örgütlenme daha etkin olmalı. Lokal olarak grupların köylülerle sık sık bir araya gelip yüz yüze görüşmesi lazım. Kahvelerde projeksiyonlu bilgilendirme toplantıları düzenlenmesi gerek. Köylü genel olarak istemiyoruz diyor ama daha büyük reaksiyon gösterebilir. Köylülere geleceklerinin ellerinden alınacağı, kanser patlamalarının yaşanacağı, salınan radon gazının havaya, toprağa ve suya karışacağı ve kül yığını haline dönüşecekleri daha çok anlatılmalı.”

Muhtarlar Derneği Başkanı Seyfettin Turan : “Ben Lapseki İlçesi Şevketiye Köyü muhtarı ve aynı zamanda Muhtarlar Derneği Başkanıyım. Termik santralin yaratacağı ciddi sonuçlar olduğunun farkındayız ve 20 muhtar arkadaşla birlikte direnişe destek veriyoruz.”

Hasan Taşkın: “Ben hem çiftçiyim, hem de köy bakkalıyım. En çok da çocuklarım ve torunlarım için endişe ediyorum.Havamızın kirlenmesini, sebze ve meyvemizin bozulmasını, suyumuzun kirlenmesini istemiyoruz.”

Fatma Ok: “Bizim hayvanlarımız ve ekili alanlarımız var. Zarar görmek istemiyoruz.”

Şehri Altun: “Burası Daniş’in köyü. Burada çocuklar zarar görecek, onun da bizim yanımızda olmasını istiyoruz. Sadece oy vermeye gelince hatırlamasınlar. Bizim sesimizi duyursun, başbakan bizi duysun. Biz termik santral istemiyoruz.”

Gülsüm Tosun: “Karşıyız. Köye sokmayız onları. Burası bizim, termik mermik istemiyoruz. Başka yere gitsinler.”


(Çanakkale Olay)

 

 

 

You may also like

Comments

Comments are closed.