ManşetMedya-İnternet

Sosyal Kafa’ya “RedHack” sansürü

0

Digiturk 74. Kanal üzerinden yayın yapan BJK TV’de her Salı akşamı yayınlanan web kültürü programı, “Sosyal Kafa”nın bu akşam saat 22:00’de canlı olarak yayınlanması planlanan bölümü RedHack belgeseli Red’in yönetmen ve senaristi’nin program konukları olması, RedHack ekibinden birisinin de skype üzerinden programa katılacağının açıklanması üzerine kanal yönetimi tarafından, “Red Hack ile ilgili tek bir kelime dahi duymak istemiyoruz” gerekçesi ile engellendi.

1 yıl önce yayınına başlanan “Sosyal Kafa” programının yapımcı ve sunucusu İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi Medya ve İletişim Sistemleri Bölümü’nden Yardımcı Doçent Dr. Erkan Saka, programın sansürlenmesi nedeni ile bu akşamki programın yapılmayacağını belirtti.

Yeşil Gazete’nin konu hakkındaki sorularını yanıtlayan Saka, bundan önce programa kanal yönetimi tarafından hiçbir müdahalede bulunulmadığının altını çizerek, “Bu durumdan sonra Sosyal Kafa’yı BJK Televizyonunda sürdürmemiz mümkün değil. Başka bir kanalda programı devam ettirme seçeneğini programı yapan 20 kişilik gönüllü ekiple tartışıyoruz” şeklinde konuştu.

Bu akşam yayınlanacak programı tasarlarken “RedHack” belgeselini konu edinmeyi düşündüklerini ileten Erkan Saka, “Belgeselin yönetmeni Mustafa Kenan Aybastı ve senaristi Onur Doğan ile iletişime geçtik. Kendileri programa çıkmayı kabul ettiler. Ardından RedHack’ten de bir temsilciyi hiç olmazsa skype üzerinden konuk etmek istedik. Twitter üzerinden yaptığımız daveti kabul ettiler. Bu akşam 22:00’de programı canlı olarak yapmayı, seyircilerden gelen soruların da RedHack temsilcisi tarafından yanıtlanmasını amaçlamıştık ama hiç beklemediğimiz bu tutumla karşılaştık” dedi.

Sosyal Kafa’nın yaklaşık bir yıldır BJK TV üzerinden yayınlandığını ifade eden Saka, programın gönüllülük esasına göre hazırlandığını belirtiyor. 20 kişilik gönüllü bir ekibin çalışması sonucu ortaya çıkan Sosyal Kafa da her hafta internet kültürü, web dünyasında yaşanan son gelişmeler, alternatif iletişim platformları konu ediliyor.

Erkan Saka’nın kişisel web adresinde programa emeği geçen tüm isimler belirtiliyor.

Televizyon üzerinden yayınlanan program daha sonra alternatif mecralara da aktarılarak daha geniş bir kesime ulaşması sağlanıyor.

Sosyal Kafa’da yayınlanan geçmiş tüm programları programın youtube kanalından da izlemek mümkün.

Öte yandan programın sansüre uğramasına gerekçe olarak gösterilen internet aktivizmi hareketi RedHack’i anlatan “Red” belgeseli 15 Şubat Cuma günü vizyona giriyor. Bağımsız Sinema Merkezi tarafından gerçekleştirilen belgesel ile ilgili ayrıntılı bilgiye bu haberimizden ulaşabilirsiniz.

Çarşı da BJK TV’deki sansüre karşı mı?


“Sosyal Kafa”nın bir spor kulübü kanalı BJK TV’de yayınlanması programı daha da ilginç hale getiriyor. Muhalif kimliği ile tanınan Beşiktaş Taraftar Topluluğu Çarşı’nın bu sansür karşısında nasıl bir tavır takınacağı ise merak konusu.

(Yeşil Gazete)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.