ManşetSpor

Güreş artık olimpik spor değil

0
Türk güreşinin simge ismi Yaşar Doğu, 1948 Londra Olimpiyatlarında ülkemize altın madalya kazandırmıştı.

Olimpiyat oyunlarında Türkiye’nin en fazla madalyayı elde ettiği branş olan Güreş, 2020 olimpiyatları için programdan kaldırılması planlanan 8 spor branşının arasına katıldı. Mayıs ayında Rusya’daki toplantıda diğer yedi spor branşı ile birlikte Güreş’in de temsilcileri kendi branşlarının neden olimpiyatlarda yer alması gerektiği hakkında Olimpiyat Komitesi’ne yönelik bir sunum gerçekleştirecekler. Sunumlar sonucunda bu 8 spor branşından sadece birisine olimpiyat izni çıkacak. Güreş ile birlikte elemede yer alacak diğer spor branşları; Beyzbol, Softbol, Karate, Paten, Squash, sportif tırmanış ve kung’fu benzeri bir dövüş sporu olan wushu.

Türk güreşinin simge ismi Yaşar Doğu, 1948 Londra Olimpiyatlarında ülkemize altın madalya kazandırmıştı.

Uluslararası Olimpiyat Komitesi Yönetim Kurulu, 2012 Londra Olimpiyat Oyunları’ndaki spor dallarını mercek altına aldı. 2020 Olimpiyat Oyunları’nda yeni spor dallarına yer vermek isteyen komitenin, modern pentatlon ya da tekvandoyu programdan çıkarması bekleniyordu. Ancak 15 kişilik Yönetim Kurulu kararını güreşten yana kullandı.

Yönetim Kurulu üyeleri televizyon ratingleri, bilet satışları, küresel popülarite gibi 30’dan fazla konu başlığını mercek altına aldı. İncelemeler sonucunda, güreşin, 2020 Olimpiyat Oyunları’nın programından çıkarılmasına karar verildi.

Uluslararası Olimpiyat Komitesi, hangi dalın oyunlara ekleneceği konusunda son sözünü Eylül ayında söyleyecek. Kulislerde dolaşan haberlere göre beyzbol, softbol ve squash favori gösteriliyor. Ancak güreşin de bu bileti kapma şansı var…

Güreşin 2004 Olimpiyat Oyunları takviminden de çıkarılması gündeme gelmiş ancak daha sonra yeniden takvime alınmıştı. Olimpiyat Komitesi’nin bu tavrının güreşe aba altından sopa göstermek olduğu yorumları da yapılıyor. Güreşe yeterli ilgi olmamasından rahatsız olan komitenin, minderde bir silkinmeye yol açmak için böyle bir karar almış olabileceği belirtiliyor.

Güreş branşı greko-romen ve serbest stilleri ile 1896 yılında Atina’da başladığı günden bu yana yaz olimpiyat oyunlarında yer alan bir spor dalı.

Güreşçiler isyanda

İngiliz güreşçi Non Evans, Canal 5’e yaptığı açıklamada bu kararı hiç beklemediğini tam bir şok yaşadığını, tam bir hayalkırıklığı içinde olduğunu belirtti. Güreşin tarihin bildiği en eski sporlardan biri olduğunu kaydeden Evans, “Ne var ki dünyanın artık değiştiğini de kabul etmek durumundayız” dedi.

Dünya ve Olimpiyat Şampiyonluklarını kazanan Asrın Sporcusu ünvanlı güreşçi Hamza Yerlikaya ise bu karardan geri dönüleceğini düşünüyor. Yerlikaya, Güreş insanlığın ve olimpiyatların ilk branşıdır. Güreşin olimpiyatlardan çıkarılması mümkün ve doğru değildir” diye konuştu.

(BBC Sport, CNN, NtvSpor, Dipnot.tv, Yeşil Gazete)


More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.