Kültür-SanatManşet

Sherlock, Assange’dan sonra Turing rolünde

0
Benedict Cumberbatch - Alan Turing

Benedict Cumberbatch, Julian Assange’dan sonra şimdi de Alan Turing oluyor.

Sherlock dizisinde Benedict Cumberbatch ve Martin Freeman

Sherlock dizisinde Sherlock Holmes karakteriyle üstün performans gösteren, zeka fışkıran bakışlarıyla yıldızı parlayan Benedict Cumberbatch, Wikileaks’i temel alan “The Fifth Estate” filminde Julian Assange’ canlandırması sonrası, şimdi de yeni bir biyografik filmde, bu kez başka bir şifre çözücü karakteri, Alan Turing’i canlandıracağı konuşuluyor.

Julian Assange - Benedict

II. Dünya Savaşı boyunca, Birleşik Krallık şifre çözücüleri tarafından Nazi Almanyası’nın Enigma ve Lorenz şifrelerinin çözülmesi amacıyla üs olarak Bletchley Park’taki matamatikçi ve şifre çözücü İngiliz Alan Turing’i canlandıracağı konuşulan Cumberbatch’ın yer alacağı “The Imitation Game” isimli filmde, senaryo yazarı olarak Graham Moore, yönetmen olarak “Kafa Avcıları / Headhunters” filmiyle bilinen Morten Tyldum yer alacak.

Alan Turing II. Dünya Savaşı boyunca Enigma kodlarını kırmakta çok önemli bir rol oynadığı için savaş kahramanı sayılmış ve Manchester Üniversitesi’nde çalıştığı yıllarda, Turing makinası denilen algoritma tanımı ile modern bilgisayarların kavramsal temelini atmıştı.

“Eşcinsellik suçu” sebebiyle kimyasalla hadım edildi

Benedict Cumberbatch - Alan Turing

Turing, 1952 yılında Britanya Devleti tarafından eşcinsel eylemlerde bulunmak suçundan dolayı, hapis seçeneğini reddederek 1 sene boyunca kimyasal olarak östrojen iğnesiyle hadım edilmeyi seçmiş ve devletteki işinden uzaklaştırılıp gözlem altında tutulmaya başlanmıştı.

7 Haziran 1954’te 41 yaşındayken ölü bulunan Turing’in, yediği elmanın içinde bulunan siyanürden zehirlenerek intihar ettiği açıklandı.

Sherlock dizisinde üstün performans gösteren bir diğer oyuncu Martin Freeman ise Hobbit sinema serinde oynamaya devam ediyor.

TheIndependent, Milliyet Sanat, Yeşil Gazete

You may also like

Comments

Comments are closed.