Doğa MücadelesiManşet

TMMOB, “Bu, su kanunu değil, suyun tahsisi kanunu”

0

TMMOB, Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın hazırladığı ‘Su Kanunu Tasarısı’ konusunda kamuoyunu uyardı: “Bu, su kanunu değil, suyun tahsisi kanunu. Geleceğimizin satışı anlamına gelen bu tasarıdan bir an önce vazgeçilmeli!”

Dünyada ‘su kısıtı (azlığı)’ çeken ülkelerin arasında anılan Türkiye’nin yakın zamanda su fakiri ülkelerden biri olacağı belirtiliyor. Ancak bu gerçeğe rağmen Türkiye’nin sınırlı su kaynaklarının yönetimine ve kullanımına ilişkin yıllardır süregelen çok başlılık bu konudaki en büyük eksikliklerin başında geliyordu.

Bakanlık ‘Su Kanunu Tasarısı’ Hazırladı

Orman ve Su İşleri Bakanlığı bünyesinde oluşturulan Su Yönetimi Genel Müdürlüğü”nce hazırlanan ve kamuoyunun görüşüne sunulan Su Kanunu Tasarısı, bu eksikliği gidermeyi amaçlıyor. Tasarının yasalaşması durumunda Türkiye’de su konusunda yetkiler tek elde toplanacak. Bir başka deyişle Türkiye’nin bütün suları Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na bağlanacak.

TMMOB, Bakanlığa Görüşünü İletti

Ancak görüşlerini almak için bakanlıkça sivil toplum örgütleri ve meslek odalarına gönderilen tasarıya yönelik görüşlerle birlikte tepkiler de gelmeye başladı. Türkiye Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na ilettiği ‘Su Kanunu Tasarısı’na ilişkin görüşünü kamuoyuyla paylaştı.

TMMOB: Devlet Kendi Suları Üzerindeki Haklarından Vazgeçiyor

Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın hazırladığı tasarının su için temel bir kanun değil, ‘su tahsis kanunu’ olduğu görüşü savunulan TMMOB metninde; “Su Kanunu Tasarısı, ekosistemin sürdürülebilirliğini, suyun kendini yenileyebilme kapasitesini göz ardı eden, suyu toprağın bütünleyici parçası olarak görmeyen; orman içi sular, akarsular, içme suyu kaynakları, jeotermal sular gibi hiçbir ayrım gözetmeden; tarımsal kullanım, içme suyu gibi farklı amaçları göz önüne almayan ve su kullanım haklarını ihlal ederek hiçbir koşul gözetmeksizin su kaynaklarının tahsisi için özelleşmesi temeline dayanan ülke su politikaları doğrultusunda ortaya konan bir belge olarak düzenlenmiştir. Devlet kendi suları üzerindeki kendi haklarından vazgeçmektedir” ifadelerine yer verildi.

Tasarının, devletin hüküm ve tasarrufu altındaki topluma ait ülkenin tüm su varlığının en kısa yoldan özel sektöre devrini düzenleyen bir kanun tasarısı olduğu ileri sürülen TMMOB metninde, “Kanun temel olarak ‘su tahsis’ine odaklanmış, diğer tüm düzenlemelerin tamamına yakını ‘tahsisi’ diğer bir ifade ile satışı kolaylaştırmak üzere; kıt bir kaynak olan su kaynaklarının arzı, kullanımı, dağıtımı ve kontrolü düzenlenmiştir. Suyun kullanımlar arasındaki tahsisinde sadece verimlilik standardı ölçüt olarak kabul edilmiştir. Suyun yönetiminde temel bilgi birikimini sağlayan ölçümlerin özel bilgi ve tecrübe isteyen bir iş olması ve Elektrik İşleri Etüt İdaresi’nin kapatılması sonucu bu birikimin yok olması nedeniyle bu konudaki görev için ‘Bakanlık yapar ya da yaptırır’ ifadesi birikim ve alt yapı bakımından belirsizdir” görüşü savunuldu.

(Keşfetmek için bak.com)

 

You may also like

Comments

Comments are closed.