ManşetTürkiye

Yangın nasıl çıktı?

0

Galatasaray Üniversitesi’nin Ortaköy’deki kampüsünde, öğretim üyelerinin odaları ve sekretaryanın bulunduğu tarihi ahşap binada henüz belirlenemeyen bir nedenle yangın başladı. Olay sırasında okulda bulunan öğrenciler, “Yangın alarmı çaldığında biz dersteydik. Küçük çaplı bir yangındı. Rüzgarın etksiyle yangın büyüyünce bizi dışarıya çıkardılar. Burası bizim evimizdi. Bir tarih yandı” dediler.

Önce bir öğretim üyesinin odasından başlayan yangın, itfaiyenin müdahalesine gerek kalmadan söndürüldü. İtfaiyenin zabıt tutma çalışmaları sırasında bu sefer çatı katında çıkan yangın şiddetlenerek büyüdü.

Olay yerine gelen Sarıyer, Beşiktaş, Şişli ve Beyoğlu itfaiyesi ekipleri, su ve köpükle yangına müdahale ederken, binanın yanan çatısında çökme meydana geldi.

Rüzgarın etkisiyle etkisini arttıran yangın, itfaiyenin yaklaşık 2,5 saatlik çalışması sonucu kısmen kontrol altına alınabildi.

Olay yerine gelen İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu tarafından yapılan açıklamada tarihi mirasın kaybı açısında çok üzgün olduklarını belirttikten sonra, yangında çatı katının önemli kısmı yandığı, çatı katının altındaki kat büyük olmayan hasarlar olduğunu düşünüldüğünü söyledi. Vali, binanın çoğu sağlam olduğunu, geri kalan kısmı da aslına uygun bir şekilde tadilata uğrayacağını söyledi. Vali Mutlu, bu tip binaları kullanırken herksin çok dikkatli olması gerekir, aksi halde bir kıvılcım herşeyi yok ediyor” diye konuştu.

Vali basın mensuplarının havadan neden müdahale edilmedi sorularına, “Şu anda Türk Hava Kurumu başta olmak üzere, bu tür bu yangınlara müdahale eden kurumlarda gece müdahale imkanı yoktur. Sitemler var ama elimizde ne varsa onu kullandık. Römorklar müdahale etti, itfaiye yangının başlangıcından bu yana buradaydı. En ufak bir gecikme yoktu. Gece müdahale edebilecek olan hava taşıtları da Büyükşehir belediyesinden hizmet satın alma şekliyle satın alma çalışmaları sözkonusu. Keşke olsaydı” şeklinde cevap verdi.

İlber Ortaylı’nın kütüphanesi

Hürriyet Gazetesi’ne konuşan Prof. Ortaylı’nın, yanan binadaki kütüphaneye altı bin kitap bağışladığını, bazı kitapların bulunabileceğini ama bazılarının bulunmasının zor olduğuna dair demeçleri hatırlatılan GSÜ rektörü Prof. Dr. Ethem Tolga, Ortaylı’nın kütüphanesinin ikinci katta bulunduğunu, bu katın çatı katına nazaran daha az hasar aldığını söyledikten sonra, hasarın incelemeler sonucunda netlik kazanacağını söyledi.

İlber Ortaylı Hürriyet’e verdiği açıklamasında şunları söylemişti:

“Allah beterinden saklasın. Üç fakültenin bulunduğu bina. Dolmabahçe Sarayı’nın büyük müştemilatı. Bu yanan binada derslik yok, hocaların odaları var. Öğrenci işlerinin kayıtları var. Kayıtların dolayısıyla kopyaları mevcut. Şimdi benim orada ikinci katta hukuk fakültesinde kurduğum kütüphane var. Oradaki 6 bin kitabı da ben bağışlamıştım. Bazı kitaplar bulunabilecek belki ama bazılarının bulunması çok zor. Envanteri var elimizde, bilmiyorum bu sulama işinde, söndürme işinde ne kadarı sağlam çıkacak onu bilemiyorum. Çok, çok üzgünüz. Binanın da gayet müzeyyen işleri var kalem işi. Artık o bitti. Bu bir ahşap bina değil aslında. Bu kagir olarak yapılmış bina. Bunların ara katları ahşaptır. Çöktü zaten bina. Çok üzücü bir şey. Boğazdaki bu tarihi binaların okul olanların bilhassa böyle ardı ardına yanması çok düşündürüyor. Tekrardan okul olması lazım.”

Binanın tarihçesi

Yanan bina, Galatasaray Üniversitesi tarafından kullanılan, Feriye Sarayları olarak da bilinen ve Çırağan Sarayı’nın müştemilatı olan bina.

Sultan Abdülaziz döneminde mimar Sarkis Balyan tarafından inşa edilen (1871) ve resmi adı İbrahim Tevfik Efendi Sahilsarayı olan ana bina, uzun yıllar Galatasaray Lisesi’nin kız bölümü dersliği ve yatakhanesi olarak kullanıldıktan sonra Galatasaray İlkokulu’na tahsis edildi ve 1992 yılında da üniversiteye devredildi.

İlk dönemde idari birimler, sınıflar, kütüphane ve öğretim üyelerinin bürolarını barındıran ana bina, günümüzde sadece idari birimlerin bir kısmı ile Hukuk, İİBF ve İletişim Fakülte sekreterliklerini ve bu fakültelerde görevli öğretim üyelerinin bürolarını içeriyor.

(Yeşil Gazete)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.