EnerjiManşetUncategorized

Taner Yıldız: ‘İkinci nükleer santralin firma seçiminde son aşamaya gelindi’

0

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Sinop’ta kurulması planlanan nükleer santralin yapımı için firma seçimi konusunda son aşamaya gelindiğini söyledi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Sinop’ta kurulması planlanan ikinci nükleer santralin yapımı için firma seçimi konusunda son aşamaya gelindiğini belirtirken, ”Özellikle Çin, Japonya ve Güney Kore’nin taleplerimize daha farklı yaklaştıklarını gördük. Rekabetin biraz daha hızlandığını söyleyebilirim” dedi. Bakan Yıldız, nükleer santralin Rusya’ya bağımlılığı azaltacağını belirtirken, ”Atatürk Barajı’nın, Keban Barajı’nın ürettiği elektriğin yerine nükleeri koymaya çalışmıyoruz, doğalgazın yerine nükleeri koymayı düşünüyoruz” diye konuştu.

Bakan Yıldız, Akdeniz ve Karadeniz’de kurulacak nükleer santrallerden üretilecek elektriği doğalgazla ikame etmek için bugünkü parayla 7,2 milyar dolarlık doğalgaz ithal edilmesi gerektiğini de vurguladı. Mimar ve Mühendisler Grubu ile Enerji Uzmanları Derneği tarafından ortaklaşa düzenlenen ”Nükleer Enerji ve Türkiye Süreci” konulu panelde konuşan Bakan Yıldız, geçen yıl yüzde 3,2 büyüyen Türkiye’nin enerjideki kurulu gücünün ise yüzde 8,1 civarında büyüdüğünü söyledi.

Büyüyen Türkiye’nin küçülen enerji sektörü olamayacağına söyleyen Yıldız, sektörün bütün enerji çeşitliliği ile birlikte büyümesi gerektiğini kaydetti. Bakan Yıldız, nükleere de sadece bir enerji temini olarak bakılmaması gerektiğini, sanayi sektöründeki teknolojik gelişimin nükleer teknoloji ile birlikte gerçekleşeceğini dile getirdi.

Akkuyu’da yapılacak nükleer santralin çok farklı bir modelle inşa edileceğini belirten Yıldız, ”Model şu; finansmanınızı bulacaksınız, yapacaksınız, işleteceksiniz, riskleri üstünüze alacaksınız ve piyasa modeliyle buluşacaksınız. Genel yapımız bu” diye konuştu.

(AA, Yesil Gazete)

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.