Sivil Toplum

“Nükleersiz bir Ortadoğu” Paneli İstanbul’da

0

“Nükleersiz Bir Dünya ve Nükleer Silahlardan ve Kitle İmha Silahlarından Arındırılmış Bir Orta Doğu İnşa Etmek” konferansı İstanbul’da.

1945’te başlayan nükleer silahların hikayesi, 2013 yılı itibariyle olanca tartışması ile birlikte devam ediyor. Kamuoyuna açıklamayı reddetmesine rağmen, ortadoğunun en büyük nükleer cephaneliğe sahip ülkesi İsrail, İran’ın nükleer silah edinmemesi için savaş tehditlerine varan politikalarına devam ediyor, Asya’nın en kapalı ülkesi Kuzey Kore balistik füze denemelerine devam ederken, halen ateşkes aşamasında olmalarına rağmen, yer yer sınır çatışmaları yaşayan Hindistan ve Pakistan ellerindeki nükleer silah kapasiteleri ile bölgeyi tehdit etmeye devam ediyor. Üstelik bölgedeki tansiyon azalmak yerine her geçen gün artmaya devam ediyor.

Dünya genelinde 4.100’ü aktif olmak üzere, 17.000 nükleer savaş başlığı bulunuyor. Nükleer savaş başlığına sahip ülkeler arasında 7.700 savaş başlığı ile başı çeken ABD’yi, 8.500 başlık ile Rusya, 225 başlık ile İngiltere, 300 başlık ile Fransa ve 240 başlık ile Çin takip ediyor. Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesine İlişkin Antlaşma’yı imzalamış bu beş ülkenin dışında 100 başlık ile Hindistan, 110 başlık ile Pakistan ve 10 başlık ile Kuzey kore herhangi bir yasal caydırıcılık altına girmeden milyonlarca insanın hayatını tehdit eden bu silahları cephaneliklerinde barındırıyor. Bu listenin ortadoğu temsilcisi İsrail’in ise, elindeki nükleer silah stoğunu açıklamayı reddetmesine rağmen tahmini 200 adet nükleer savaş başlığına sahip olduğu düşünülüyor.

Nato Şemsiyesi altında da , ABD tarafından temin edilen 240 nükleer savaş başlığı Belçika, Almanya, Hollanda, İtalya ve Türkiye’deki hava üslerinde bulunuyor.

Çözüm mümkün!

Nükleer Silahların gölgesinde tekinsiz bir geleceğe doğru hızla ilerlenirken, çözüm için hareket geçen hareketler de var. 60’dan fazla ülkede 200’ün üzerinde organizasyonla birlikte çalışan ICAN (Nükleer Silahların Tamamen Ortadan Kaldırılması İçin Uluslar arası Kampanya) bu hareketin önde gelenlerinden biri.

ICAN’in web sitesinde hareketin hedefi olarak, nükleer silahların hiçbir ayırım gözetmeksizin bütün ülkeler için yasaklanmasını öngören bir anlaşmanın derhal imzalanması gösteriliyor.

Organizasyon böyle bir anlaşma aracılığı ile de, nükleer silahların üretiminin, test edilmesinin, bu silahlara herhangi bir ülke tarafından sahip olunmasının ve bu silahları kullanmasını yasaklamasının, varolan nükleer silahların üzerinde anlaşmaya varılmış bir tarih aralığı içerisinde yok edilmesi için gerekli mekanizmaları oluşturmasının çağrısını yapıyor.

Arap Baharı ile Ortadoğu’dan yeniden girişilen bir inşa döneminde ise ICAN’in çağrısının önemi büyüyor. Nükleersiz bir dünya ve Ortadoğu’nun nasıl mümkün olabileceğini ve Türkiye’nin tüm bu süreçteki rolünün ne olması gerektiğini tartışmak için ICAN’in Türkiye ayağı 26 Ocak Cumartesi günü, Taksim Hill Otel’de, “Nükleer Silahlardan ve Kitle İmha Silahlarından Arındırılmış Bir Dünya ve Ortadoğu İnşa Etmek” başlıklı uluslararası bir konferans düzenliyor. Konferansa destek verenler arasında Greenpeace Akdeniz, Küresel Barış ve Adalet Koalisyonu, Küresel Eylem Grubu, Mayınsız Bir Türkiye Girişimi bulunuyor.

Konferansın programı şöyle:

(Yeşil Gazete)

 

More in Sivil Toplum

You may also like

Comments

Comments are closed.