Doğa MücadelesiManşet

Hasan Şen, “Munzur’da HES iptali emsal niteliğindedir”

0

Tunceli’de, Munzur Vadisi’ne yapılması planlanan Bozkaya HES projesi, Ankara 8’inci İdare Mahkemesi’nin kararıyla iptal edildi.

Uzun bir hukuk mücadelesinin ardından gelen karar çevreciler ve bölge sakinleri tarafından sevinçle karşılandı.

Munzur Vadisi üzerine yapılması planlanan 20 HES projesinden biri olan Bozkaya HES projesi, diğer projelerde de olduğu gibi Çevre Etki Değerlendirme Raporu (ÇED) alınmadan ve bölge halkının fikri alınmadan yapılması planlanıyordu.

Daha önce hakkında yürütmenin durdurulması kararı verilen proje için dün de Ankara 8’inci İdare Mahkemesi tarafından iptal kararı verildi.

Yeşil Gazete’nin ulaştığı Munzur Koruma Kurulu Temsilcisi Hasan Şen, kararı haklılıklarının tescillenmesi olarak gördüklerini belirttikten sonra şunları söyledi:

“ Türkiye’nin en büyük milli parklarından birinde, bölgedeki ekolojik hayatı bitirecek projeler yapılmak isteniyor. Munzur Vadisi 1971 yılında 22 kurumun ortak kararıyla, milli park edildi. Ama bugün Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, ne bu kurumların kararını ne de  bölge halkının fikrini önemsiyor.

Doğaya sahip çıkılması gereken bir dönemde, 1993’den önce verilmiş bir karar olduğu için bu tip projelerden Çevre Etki Değerlendirmesi raporu istenmemesi gibi bir durumun mantıklı bir izahı yoktur. Ki bu bölgenin çevresel önemi kadar, alevi yurttaşların kutsal bölgesi olması da dikkate alınmamakta.

Bölgede 20 HES Projesi var, bunlardan 3’ü faal durumda. Ama diğer projeler de davalık durumda. Bu kararın hem Munzur Vadisi üzerindeki hem de Türkiye genelindeki HES projeleri için emsal teşkil edeceğini düşünüyoruz. Sürecin takipçisi olacağız.”

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.