EnerjiManşet

Gezegenin yeni karbon merkezi Afşin-Elbistan mı olacak?

0

Greenpeace Akdeniz’in yapılan açıklamaya göre,  örgütün son yaptığı incelemelerde planlanan santraller kurulduğu takdirde dünyanın insan eliyle gerçekleştirilen en fazla karbon salınımı Afşin-Elbistan havzasında olacak.

Greenpeace’in yaptığı analizde, , Afşin-Elbistan kömür havzasında 8 bin MW kapasiteli elektrik santrali yapımı için, 3 Ocak 2013 tarihinde, Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) arasında yapılan anlaşmayı ve yeni planlanan 8 bin MW kapasitelik bir diğer santrali inceledi.

Ortaya çıkan sonuçlar ise korkunç! Eğer planlanan santraller faal olursa, Türkiye 40 yıl içinde dünyanın en kirli enerji kompleksine ev sahipliği yapacak. Proje, yılda 70 milyon ton karbon salımı potansiyeline sahip. Planlanan tüm santraller kurulursa, 40 yıllık ömürlerinde toplam 2 milyar ton karbon salımı yaparak dünyanın en fazla kirliliğe neden olan bölgesi Afşin-Elbistan olacak. Şu an ilk ikide Güney Afrika’daki Sasol kömür santrali ve Tayvan’daki Taichung santrali var.

Bölgede halk sağlığı tehdit altında

Greenpeace Akdeniz İklim ve Enerji Kampanyası Sorumlusu Pınar Aksoğan’ın var olan ve planlanan santrallerin durumuyla ilgili yaptığı açıklama şöyle:

“Hükümetin kömüre olan bu bağımlılığı endişe verici. Kömürün Afşin-Elbistan bölgesinde çevre ve insan sağlığına olan etkileri zaten açıkça ortada ve defalarca gündeme geldi. Santrallerden kaynaklı yüksek oranlarda azot, sülfür, cıva ve diğer kirletici maddeler ile birlikte santralden çıkan atık su ile sulanan tarlalar halk sağlığını hali hazırda ciddi biçimde etkiliyor. Bugüne kadar bu konuda herhangi bir adım atılmamışken, planlanan yeni santraller ile bu tehdit daha da büyüyor

Türkiye’nin enerji ihtiyacı, çevre ve insan sağlığına büyük tehdit oluşturan bir karbondioksit salım bombası ile çözülemez. Birleşik Arap Emirlikleri ile yapılan anlaşma kamuoyu gözetiminde yapılmadı. Detaylar kamuoyu ile paylaşılmalı, bu konuda daha detaylı bir analiz yapılmalıdır. Yıllardır rehabilite edilmeyen Afşin-Elbistan termik santrali kapatılmalı, yeni ünitelerin ihaleleri iptal edilmelidir.  Çevre ve insan sağlığına verilen zarar tespit edilerek acilen rehabilitasyon çalışmalarına başlanmalıdır. Güneş ve rüzgar potansiyeli açısından Avrupa’da birinci sırada olan Türkiye, dünyanın en fazla karbon salımını yapacak bir santral kompleksi yerine 8000 MW gücünde yeni ve temiz rüzgar yatırımları yapmak için acil reformlar başlatmalıdır.”

(Yeşil Gazete, Greenpeace)

 

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.