Ekolojik YaşamManşet

Sakin Kent Taraklı, UNESCO’ya başvurdu

0

Cittaslow tarafından ”sakin kent” ilan edilen Taraklı ilçesi, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne girebilmek için başvuru yaptı.

AA’nın haberine göre Taraklı Belediye Başkanı Tacettin Özkaraman yaptığı açıklamada, ilçenin tarihi eserleri ve doğal güzellikleriyle bilindiğini belirterek, uluslararası alanda tanınırlığının artırılması amacıyla UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne girebilmek için başvuru yaptıklarını söyledi.

Haberde, ilçedeki nüfusun 7 bin civarında olduğunu dile getiren Özkaraman, ”300 tarihi evden 110’u tescilli” olduğunu söyledi.

Özkaraman, “şu anda birçok binada restorasyon çalışması devam etmektedir. Taraklı, şehrin gürültüsünden uzakta, huzurlu ve sakin bir ilçe. Türkiye’nin 8 sakin şehrinden bir tanesidir. Bu açıdan baktığımızda UNESCO’nun listesinde yer almayı umut ediyoruz. İlçemizin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından turizmde öncelikli yöre ilan edilmesi sağlandı” diye konuştu.

Özkaraman, ilçeyi geçen yıl 100 bin turistin ziyaret ettiğini belirterek, ”Mümkünlü” reklamlarının ilçenin tanıtımını sağladığını sözlerine ekledi.

Taraklı

Eski adı Dablar olan Taraklı’nın Helenestik dönemde Bytinia adını alan bölge içinde olduğu biliniyor. Hisartepe’de bulunan iki sarnıca göre buranın geçmişinin Milattan Önce 2 binli yıllara kadar uzandığı sanılıyor.

Evliya Çelebi, Seyahatnamesi’nde ilçede halkın şimşir kaşık ve tarak yapması nedeniyle adının Yenice Tarakçı olarak anıldığını belirtiyor. Yenice Tarakçı ismi zamanla halk dilinde Taraklı olarak değişip şimdiki kullanıldığı halini almış.

Edit [20:35]

Taraklı treking için birçok elverişli güzergâha sahip bir açık hava müzesi görünümünde. Burada yürüyüş yapmak, fotoğraf çekmek mümkün olacaktır.

Güzel bir kanyonu, kanyonun altında bir mağarası var. Özellikle reklamdan sonra gelen ziyaretçilerin arttığını gören bölge halkı sevecenlikle yerleşim hakkında bilgi verecektir.

Sakarya’nın Taraklı Köyü’ne, İstanbul’dan Ankara istikametine giden TEM gişelerinden  girerek, otobandan Adapazarı-Bilecik sapağından çıkış yaptıktan sonra Bilecik istikametini takip ederek, 30 kilometre sonra Ali Fuat Paşa Kasabası’na varmadan yeni Göynük-Taraklı yol ayrımından ulaşmak mümkün. Yol yaklaşık 2 saat sürüyor.

– AA. Haberturk tatil, Yeşil Gazete –

You may also like

Comments

Comments are closed.