ManşetYerel

İzmir’de su zammına karşı açılan dava yarın başlıyor

0

2012 yılını ‘suya zam’ yılı ilan eden İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne karşı Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi tarafından açılan dava görülmeye devam ediyor.

2012 yılının Ocak Ayı’nda %10, Mayıs ayında % 25,6 zam yapan İzmir Büyükşehir Belediyesi, yeni yılın ilk gününe İzmirlilerin en temel insan hakkı olan suya erişimine yaptığı %5’lik bir zamla merhaba dedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yıl içerisinde birçok İzmirli’yi isyan noktasına getiren zamlara karşı Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Eş Sözcülerinden Av.Ali Arif Cangı ve diğer parti üyelerinin açtığı dava ise Salı günü devam edecek.

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi’nin yaptığı yazılı açıklamasında, yapılan zamların ve yüksek faturaların enflasyon ve yatırım masrafları ile açıklanabilir tarafı olmadığı belirtildi. Belediyenin gösterdiği bu yaklaşım ile sağlaması gereken kamu hizmetini ticarileştirmiş olduğuna dikkat çekilen açıklamada, en temel insan haklarından olan suya erişim hakkının ve sağlıklı yaşama hakkının, özellikle yoksul aileler için hiçe sayıldığının altı çizildi.

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi tarafından açılan dava ve oluşan kamuoyu tepkisi yüzünden Haziran ayında yaptığı zamların bir kısmını geri çekmek zorunda kalan İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2013’ün ilk gününe ise tekrar suya yaparak girmişti.

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi’nin basın açıklaması tam metni şöyle:

İzmir’de Haksız Su Zammına Karşı Mücadelemiz Devam Ediyor

1 Ocak 2012 tarihinde, temel ihtiyaç olan suya %10 zam yapan İzmir Büyükşehir Belediyesi, 18 Mayıs 2012 tarihinde %25,6 oranında yeni bir zam daha yapmıştır.

Bu son zam ile 4 kişilik bir ailenin su faturası yaklaşık 138 TL üzerinde tutmaktadır. Bu zamların ve yüksek faturaların enflasyon ve yatırım masrafları ile açıklanabilir tarafı yoktur. Belediye gösterdiği bu yaklaşım ile sağlaması gereken kamu hizmetini ticarileştirmiş ve en temel insan haklarından olan suya erişim hakkını ve sağlıklı yaşama hakkını, özellikle yoksul aileler için hiçe saymıştır.

Bu haksız tutum karşısında Eşsözcümüz Av. Arif Ali Cangı ve parti üyemiz olan arkadaşlarımız İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne zamların durdurulması ve iptali için dava açmışlardır.

Dava sonucunu beklemeyen İSZU, 1 Ocak 2012 tarihindeki zamlı faturalar ile aldığı ödemeleri halka geri ödemediği gibi, 18 Mayıs 2012 tarihinde açıkladığı yeni zammı Haziran ayı itibari ile uygulamaya başlamıştır ancak açtığımız davalar ve kamuoyunda oluşan tepki üzerine İzmir Büyükşehir Belediyesi 13.06.2012 tarihinde aldığı kararla zammın bir kısmını geri almak zorunda kalmıştır.

Toplamdaki zam kararı ile İzmir Büyükşehir Belediyesi Yönetimi, suya erişim hakkını umursamadığını, mahkeme kararlarını takmadığını, hukuk devleti ve hukuğun üstünlüğü gibi kavramları benimsemediğini, sosyal devlet ve sosyal belediyecilik anlayışından ne kadar uzak olduğunu bir kez daha göstermiştir.

30 Mayıs 2012’de açılan dava halen devam etmektedir ve 15 Ocak 2013 Salı günü saat 09.30’da İzmir 1. İdare Mahkemesi’nde duruşması görülecektir. Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi olarak yaşam hakkının önkoşulu olan suya erişim hakkını etkileyen idari kararların ve uygulamaların takipçisi olduğumuzu, haksız ve insafsız bu zammı tüm sonuçlarıyla iptal ettireceğimizi, yargılama sırasında zamlı tarife nedeniyle tahsil edilen fazla su paralarını, şimdiye kadar olduğu gibi bu kez de İzmir’ lilere iade ettireceğimizi, kamu hizmetlerini ticarileştiren uygulamaların her zaman karşısında olacağımızı halkımıza ve kamuoyuna duyurmak isteriz.

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi

İzmir İl Örgütü Eşsözcüleri

Güneş Akçay & Osman Doğan

(Yeşil Gazete)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.