ManşetTürkiye

Günlük doğalgaz tüketiminde Cumhuriyet rekoru

0

Geçen hafta yaşanan dondurucu soğuklar ve kar yağışı nedeniyle, Türkiye’nin günlük doğalgaz tüketimi Cumhuriyet tarihinin en yüksek seviyesine çıktı.

Konuyla ilgili AA muhabiri Leyla Ataman’a açıklamalarda bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, geçen hafta boyunca Türkiye’yi etkisi altına alan soğuk havalar ve kar yağışının, doğalgaz tüketiminde ciddi bir artışa neden olduğunu ve bir gün içerisindeki kullanımında en yüksek tüketim seviyesine ulaşıldığını söyledi.

Geçen yılın Ocak ayında günlük ortalama tüketimin 170 milyon metreküp, Şubat ayında ise 164 milyon metreküp seviyesinde gerçekleştiğini hatırlatan Yıldız, ”10 Ocak 2013 tarihinde ise günlük doğalgaz tüketimi 187 milyon metreküp seviyesine çıktı. Bu, bugüne kadar görülen en yüksek tüketim rakamıdır” dedi.

Artan doğalgaz tüketimine rağmen şu ana kadar vatandaşların herhangi bir sıkıntı yaşamadığını da vurgulayan Yıldız, ”Bununla birlikte biz her alanda olduğu gibi doğalgaz tüketiminde de tasarruf kültürünü önemsiyoruz.

Enerjide tasarruf kültürünün toplumumuzun tamamına yayılmasını istiyoruz. Doğalgaz tüketimi de bu kapsamdadır” diye konuştu.

Tüketimin 5’te 1’i İstanbul ve civarında

Doğalgaz tüketiminin yaklaşık 5’te 1’i İstanbul ve civarında gerçekleşiyor. Marmara Bölgesi’nin yoğun tüketime sahip olduğunu kaydeden yetkililer, sanayinin de ağırlıkla Batıda olması nedeniyle sisteme yukarıdan LNG girdiğini ifade ediyor.

Rusya’dan Batı Hattı ve Mavi Akım, İran ve Azerbaycan’dan boru hatları yoluyla doğalgaz alındığını belirten yetkililer, ”Doğalgazda çok düşük olan bir giriş yok. Doğalgaz aldığımız ülkelerin tamamından ortalama seviyede gaz geliyor. Terminallerden de tankerlerle LNG girişi oluyor. Kaynak bazında bakıldığı zaman şu anda bir sıkıntı gözükmüyor” diye konuştular.

Bu arada, pazar çeşitlendirme çalışmaları çerçevesinde Türkiye’nin Cezayir ve Nijerya’dan LNG alımları devam ediyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın geçtiğimiz haftalarda gerçekleştirdiği Cezayir temaslarında bu ülkeden alınan LNG kontratının süresi 10 yıl daha uzatılmıştı.

Bakan Yıldız’ın Katar’daki yetkililerle yaptığı görüşmede de bu ülkeden LNG alımı ve Türkiye’de bir LNG terminali kurulması konusu gündeme gelmişti.
Geçen hafta Yemen Petrol ve Madencilik Bakanı’nın Türkiye ziyareti sırasında da Yemen’den LNG alımı görüşülmüştü.

(AA)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.