Kültür-Sanat

Salvador Dali İzmir’de

0

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Sürrealizm akımının en büyük isimlerinden ressam Salvador Dali’nin eserlerini İzmirli sanatseverlerle buluşturuyor. Dali’nin toplam 46 adet özgün eserinin yer aldığı bu özel sergi, 17 Ocak’ta Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde açılacak. İzmirliler, tarihin en önemli sanatçıları arasında yer alan Dali’nin eserlerinden oluşan bu sergiyi “ücretsiz” gezebilecek.

20. yüzyılın en önemli sanatçılarından biri olarak kabul edilen Salvador Dali’nin ölümsüz eserleri İzmir’de sergilenecek. Kentin kültür-sanat yaşamına büyük bir zenginlik katacak olan bu önemli etkinliğin buluşma noktası ise İzmir Büyükşehir Belediyesi Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi (AASSM) olacak. “Salvador Dali İzmir’de” başlığıyla gerçekleştirilecek sergi 17 Ocak’ta açılacak ve 2 Mart’a kadar ücretsiz olarak gezilebilecek. Sergide Dali’nin 13’ü Zodyak serisinden olmak üzere toplam 46 adet özgün eseri yer alacak.

1904-1989 yılları arasında yaşayan ve sanatçı kişiliğini “Ben sürrealizmin ta kendisiyim” sözleriyle tanımlayan Salvador Dali’nin eserlerinin yer alacağı serginin, İzmir’de yılın en önemli sanat olaylarından biri olacağı belirtiliyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bir kültür-sanat hizmeti olarak düzenlediği serginin ücretsiz olarak gezilebilecek olması nedeniyle büyük bir ilgi bekleniyor.

Her yönüyle renkli bir kişilik

11 Mayıs 1904’te, İspanya’nın Figueres kentinde doğdu. 1914’te annesinin desteğiyle özel bir resim kursuna başladı. 1926’da Paris’te, büyük saygı duyduğu Pablo Picasso ile tanıştı.
1928’de sanat eleştirmenleri Lluis Montanya ve Sebastia Gasch ile beraber, sanatta modernizmi ve fütürizmi savunan Sanat Karşıtı Katalan Manifesto’yu yazdı. 1929’de Luis Bunuel ile deneysel sinemanın ilk örneği kabul edilen “Bir Endülüs Köpeği” adlı filmi çekti.

1932’de ABD’de gerçekleştirilen ilk gerçeküstücüler sergisinde yapıtları yer aldı. 1938’de Londra’da Sigmund Freud ile tanıştı. 1940’ta Dali ve eşi Gala, Avrupa’yı etkisi altına alan II. Dünya Savaşı’ndan kaçarak ABD’ye yerleşti. 1942’de “Salvador Dali’nin Gizli Hayatı” isimli otobiyografisini yayımladı. 1945-46 yıllarında, Walt Disney ile beraber Destino; Alfred Hitchcock’la beraber Spellbound filmlerinin yapımında çalıştı. 1947’de sürrealist bir Picasso portresi yaptı. 1960-1974 arasında, Figueres’teki “Dali Tiyatrosu ve Müzesi”nin inşaatı ve dekorasyonuyla ilgilendi. 10 Haziran 1982’de eşi, menajeri, modeli ve ilham perisi Gala, hayatını kaybetti. Dali, karısının öldüğü ve gömüldüğü Pubol Kalesi’ne yerleşti ve münzevi bir hayat sürmeye başladı. 1983’te Pubol Kalesi’nde yaptığı Serçenin Kuyruğu adlı tablo, Dali’nin son eseri oldu. 1984 Ağustos’unda, kalede çıkan yangında yaralandı. Figueres’e dönerek Salvador Dali Tiyatro ve Müzesi’nde yaşamaya başladı. 23 Ocak 1989’da kalp yetmezliğinden öldü. Vasiyeti üzerine Figueres’te kendi adını taşıyan müzenin mahzenine gömüldü.

İspanyol sürrealist ressam Salvador Dali’nin eserlerinde kübizm ve dadaizmin etkileri görüldü. Sanatçı, sanatıyla olduğu kadar farklı giyimi, davranışları ve sözleriyle de dikkat çekti.
Gerçeküstücülük akımıyla neredeyse özdeşleşen Salvador Dali’nin anılarından ve düşlerinden esinlenerek yaptığı resimlerinde eriyip akan saatler, gövdesinde çekmeceler taşıyan insanlar ya da boşlukta uçan eşyalar yer alıyor.

 

– Yeşil Gazete –

You may also like

Comments

Comments are closed.