ManşetTarım-Gıda

Yılda 2 milyar ton gıda doğrudan çöpe gidiyor

0

Britanya’da bulunan Makina Mühendisleri Enstitüsü‘nün yayınladığı yeni bir rapora göre dünyada üretilen tüm gıdanın %30 – %50 arasındaki kısmı sofraya gelemeden çöpe atılıyor. Sofraya gelemeden atığa dönüşen gıda miktarı yılda 2 milyar tonu buluyor.

“Küresel Gıda: Çöpe Atma, İsteme” başlıklı rapora göre bu israfın nedenleri arasında gıdalara gereksiz katılıkta son kullanma tarihi kısıtlamaları getirilmesi, marketlerdeki bir tane alana bir tane bedava gibi kampanyalar, Batılı tüketicilerin kozmetik olarak mükemmel görünüşte gıda talep etmesi ve yetersiz altyapı ve saklama koşulları gibi yanlış tarımsal ve mühendislik pratikleri yer alıyor.

"Küresel Gıda: Çöpe Atma, İsteme" başlıklı raporun kapağı

Britanya’da üretilen sebzelerin %30’u satıcıların fiziksel görünüş standartlarına uymadığı için hiç hasat edilmiyor. Avrupa ve Amerika’da tüketicilerin de satın aldıkları ürünlerin yarısını yemeden çöpe attıkları tahmin ediliyor.

Hiç tüketilmeyecek gıdaları üretmek için bir yılda harcanan su miktarı 550 milyar metre küp. 1 kilogram et üretimi için gereken su miktarının 1 kg sebzeyi üretmek için gerekenin 20-50 kat üzerinde olması da etobur beslenmenin gereksiz su tüketimini artırdığı anlamına geliyor.

Enstitü’nün çevre ve enerji bölümünün başındaki Tim Fox dünya çağında çöpe atılan gıda miktarının akıl durdurucu miktarda olduğunu söylüyor. Fox’a göre bu gıda artan nüfusun ve açlık çeken insanlarrın ihtiyacını karşılayabilirdi. Ayrıca çöpe atılacak gıdaların üretilmesi, işlenmesi ve dağıtılması için gereksiz ölçüde su, enerji ve toprak da harcanıyor.

(The Guardian, Yeşil Gazete)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.