Kültür-SanatManşet

Müzekart’a tepki yağıyor

0

Kültür ve Turizm Bakanlığı, 1 Ocak 2013’ten itibaren Müzekart’ın sağladığı müze ve ören yerlerine sınırsız giriş hakkını yılda 1 kez olarak sınırlandırdı. Kültür ve Turizm Bakanlığı, 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren Tam 30 TL, İndirimli 15 TL’ye satılan klasik Müzekart’lara sınırlama getirerek geçerli olduğu yıl boyunca her müzeye tek giriş hakkı tanıdı. 50 TL’ye satışa sunulan Müzekart+ alanların ise sınırsız giriş hakkı devam ediyor.

Müzekart, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca “Tarihe yolculuk başlıyor”, “Müze müze gezdiren kart” sloganlarıyla ilk kez 2008 yılında uygulamaya sokulmuştu. Yurttaşlar, 20 TL karşılığında kişiye özel olarak aldığı Müzekart’la, Türkiye genelinde Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı 300’ün üzerinde müze ve örenyerine 1 yıl boyunca sınırsız ziyaret hakkı tanıyordu. Son derece ekonomik olması, bilet kuyruğunda beklemelere son vermesi ve kolay temin edilmesi gibi sebeplerden yurttaşların büyük ilgi göstermesi nedeniyle 2008-2012 yılları arasında 5 milyona yakın Müzekart satışı gerçekleştirildi.

Zaman içinde çeşitlenen Müzekart’a, müze ziyaretlerinin yanı sıra diğer sosyal, kültürel ve sanatsal faaliyetlere indirimli katılımı sağlayan “Müzekart+” ve yabancı turistlerin kullanımına sunulan “Museum Pass İstanbul” uygulaması eklenmişti.

Bu karara yurttaşlar, özellikle de üniversitelerin tarih, arkeoloji, sanat tarihi, mimarlık gibi bölümlerinde okuyan öğrenciler, sosyal medyada tepki gösterdi. Twitter’da “#muzekarthashtagiyle tepkiler sürüyor.

Twitter’daki tepkilerin artması üzerine Müzekart’ın twitter hesabından da bir açıklama yapıldı. Açıklamada uygulamanın 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren alınan Müzekart’lar için geçerli olduğu, o tarihten önce alınan Müzekartlar’da sınırsız giriş hakkının bulunduğu bildirildi.

Öte yandan Change.org’da düzenlenen bir kampanya ile Kültür Bakanlığı Müzekart Yönetimi, Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği’ne gönderilmek üzere imza toplanıyor.

Katılmak için tıklayınız.

 

Yeşil Gazete, Habertürk

 

You may also like

Comments

Comments are closed.