DünyaManşet

Ekolojiyle en uyumlu kentler: Bremen, Lviv, Mexico City, Rio, Rosairo

0

2005’ten beri her yıl kentsel ulaşım uygulamalarında geleceğe, ekoloji endişesine dönük girişimlere ödül veren Ulaştırma ve Kalkınma Politikası Enstitüsü (ITDP – Institute for Transportation and Development Policy) bu sene de  15 Ocak’ta düzenlenecek bir toplantı ile bir şehre “Ekolojik Ulaşım Ödülü” verecek.

“Ekolojik Ulaşım Ödülleri” jürisi bu yılbaşındaki ilk elemede 2012 ödülü için 5 kent seçti.  Bu kentler sırası ile, Bremen (Almanya), Lviv (Ukrayna), Mexico City (Meksika), Rio de Janerio (Brezilya) ve Rosario (Arjantin)

Ödül her sene ekolojik boyutlu ve yaşanabilir kent geliştirme çabasında yaratıcı düşünce taşıyan, lider olma niteliği sergileyen kente veriliyor.  Aday olan beş kent hava kirliliğiyle mücadele, iklim değişimi riskini azaltma, yayalara kent içi ulaşımda öncelik tanıma, bisikletlilerin ulaşımında güvenliğe önem verme ile  daha kolay ve huzurlu ulaşma olanağını herkes için sağlama gibi kriterler göz önüne alınarak ITDP tarafından 2013 yılında aday gösterilmiş durumda.

IDTP (Ulaştırma ve Kalkınma Politikası Enstitüsü) bu beş kentin aday olması ile ilgili kriterleri şu şekilde sıralıyor.

Bremen –  Kentin içindeki günlük yolculukların %60’ı çevre dostu biçimde yaya olarak, bisikletle veya toplu ulaşımla gerçekleşiyor.  Bisikletlere özel yollar ve şeritler oluşturulmuş durumda.  Özellikle tek yönlü sokaklarda bisikletlerin ters yönde gitmesine izin veriliyor.  Yayalara da öncelikler tanındı.  Örneğin, yaya üstgeçitleri kaldırıldı ve kavşaklardaki yeşil ışıklarda ağırlık araçlardan yayalara kaydırıldı.  Kişisel otomobil sahipliğini azaltmayı hedef alan Bremen, 2009’da Oto Paylaşma Eylem Planını devreye aldı ve bireysel otomobil kullanımından, araç paylaşım uygulamasına geçişi cesaretlendirecek önlemler getirdi.

Lviv –  Tarihi özellikler taşıyan, 1,5 milyonluk bu kent tramvaylarına, otobüslerine ve troleybüslerine öncelik getiren bir düzen oluşturdu.  Örneğin kavşaklardaki sinyalizasyon sistemi toplu taşıma araçlarına fazla beklemeden geçme hakkı veriyor.  Öte yandan yayalaştırma projeleri oluşturuldu.  Kent merkezinde otomobillerin hızını düşürücü önlemler alındı.  Ayrıca bisiklet kullanımı; özel yol ve şeritlerin geliştirilmesi, park yerlerinin oluşturulması gibi teşvikler ile destekleniyor.

Mexico City –  Kuzey Amerika’nın en büyük kenti durumundaki Mexico City, bütün Latin Amerika’ya örnek olan atılımlar gerçekleştirdi.  Kentte 4 uzun hattan oluşan bütünleşik ve yaygın bir metrobüs hizmeti sunuyor.  Ayrıca metro sistemini ağı sürekli genişletiliyor.

Kentin binlerce araçtan oluşan bir bisiklet kiralama sistemi var.  Kent merkezinde otomobil hareketlerini azaltmaya ve hızlarını düşürmeye yönelik önemler geliştiriliyor.  Yayalara öncelik veriliyor.  Meydanlar bu hedeflerin ışığında yeniden düzenleniyor.  Parklar büyütülüyor ve geliştiriliyor.

Rio de Janeiro –  Gelecek yıl (2014) Dünya Futbol Şampiyonasına, 2016’da da Olimpiyat Oyunlarına ev sahipliği yapacak olan kent üç yıl içinde tamamı 150 kilometreye varacak hızlı otobüs şebekesinin ilk hattını geçen yıl hizmete açtı.

Günde 220.000 kişi taşıma kapasitesi olan bu koridor gaz salımlarını azalttı, yolcuların ulaşım sürelerine yarıya indirdi.  Kentin 300 kilometrelik bisiklet yolu var.  Kentteki karbon dioksit salımının hayata geçirilen son uygulamalarla %8 azaldığı gözleniyor.

İlgi çeken başka bir gelişme de dünyanın en büyük üçüncü parkı denilebilecek bir alanın ortaya çıkması.  Bu yeni park 12 futbol sahası büyüklüğünde.  Parkta 52.000 fide, 600 ağaç dikildi.  Bu oluşumun çevrede oluşan hava sıcaklığını 5 derece dolaylarında düşürdüğü gözleniyor.

Rosario –  Geniş kapsamlı bir iyileştirme planıyla harekete geçen kent toplu ulaşımı ön plana taşıyan, otomobil hareketlerini kısıtlayan ve motorsuz ulaşımı teşvik eden girişimler uyguluyor.  Örneğin, Pazar günleri kentin merkezindeki 20 kilometrelik bir alan otomobil girişine yasaklanıyor.

Kentin şimdilik 11 kilometrelik bisiklet yolu ve 2.000 araçlık bisiklet park yerleri var.  Buna karşılık otomobil park alanları azaltıldı.  Buna karşılık otobüsler için özel şeritler oluşturuluyor.

Haber: Atila Alpöge – Ekogazete

(Ekogazete, Jemilah Magnusson, Institute for Transportation and Development Policy )

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.