ManşetUncategorized

İklim Değişikliği Dünyayı “Cehenneme” Çevirebilir

0

Geology dergisinde yayımlanan yeni bir makalede, buzul erimeleri ve yükselen deniz seviyelerinden ötürü dünyanın kabuğu üzerinde ortaya çıkan basınç değişikliğinin, uzun vadede volkan faaliyetlerinin 10 kata kadar artmasına yol açabileceği belirtildi.

Bir milyon yıllık bir süreyi kapsayan araştırmanın yazarlarından, Almanya’daki Geomar okyanus Araştırmaları Enstitüsü araştırmacısı Marion Jegen, “Volkanik faaliyetlerin iklim değişikliği üzerindeki etkisini herkes bilir; ancak, bizim araştırmamız bunun tam tersinin de doğru olduğunu gösteriyor” dedi. Araştırma “doğal iklim değişikliği” sürecini kapsıyor. İnsan kaynaklı iklim değişikliğinin volkan faaliyetlerinde ne gibi bir değişikliğe yol açtığı ise henüz bilinmiyor.

İyi haber ise, araştırmaya göre, volkanik faaliyetlerdeki artışın 2500 yıl geriden gelmesi. Yani insan kaynaklı iklim değişikliği sonucu volkan faaliyetlerinde bir değişiklik olsa bile, bu durum yaklaşık 2500 yıl sonra gözlemlenecek.

İklim değişikliği böcekleri de etkileyecek

Öte yandan, o kadar iyi olmayan başka bir haber ise, iklim değişikliği yüzünden ağaç ve bitkilere zarar veren bazı böcek türlerinin nüfusunun artması. Proceedings of the National Academy of Sciences isimli dergide yayımlanan yeni bir çalışmaya göre, hava sıcaklıkları artıp, kış mevsimleri kısaldıkça bazı böcek türleri yayılması daha kolay olacak. Sıcak havaları seven, ağaç ve bitkilere zarar veren böcek türleri sıcak mevsimlerde daha çabuk yayılma imkânı bulacak. Araştırmadan ortaya çıkan bir diğer öngörüye göre de, yumuşak geçen kış mevsimlerinde bu böcek türlerinin nüfusundaki azalmanın daha az olacağı.

Yeşil Gazete Ekibin ulaştığını Tema Vakfı projeler sorumlusu, ziraat yüksek mühendisi Mustafa Kazancı araştırmanın sonuçlarını şu şekilde değerlendirdi:

“Sıcaklık farkları bazı bitki türlerinin üremesi ve yayılmasını sağladığı gibi bazı böcek, bakteri, mikro organizma, virüs vb canlıların yaşam alanlarının değişerek yayılmasına sebep olması doğal bir süreç olacaktır. Hatta bazı böcek türlerinin mevsimsel sıcaklıklardan dolayı üremeleri minimumda kalmakta yada üreyemediklerinden ötürü yayılış gösteremediği için bitki ve ağaçlara yaygın biçimde zarar verememektedir. Yine zararlı böcek türlerinin tam tersi olarak, yararlı böcek türlerinin sayılarında artış olabilmektedir. Ekosistem belli bir süre sonra bunu dengeleyebilmektedir. Ancak sürekli olan bir sıcaklık farkı geri dönüşemeyecek bazı kayıplara neden olabilir.”

İklim değişikliği olanca hızlıyla kendini daha belirgin hale getirirken, araştırmalar bu durumdan sadece insanların değil, hayvanlar ve hatta dağların da etkileneceğini ortaya koyuyor.

(Yeşil Gazete)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.