Enerji

Güney Afrika’da çöpten biyogaz üretme projesi

0

Güney Afrika Cumhuriyeti’nde yeni devreye sokulan bir projeyle çöpten biyogaz üretilmeye başlandı.

Çöp ayırma sistemlerinin büyük ölçekte devreye girmediği Güney Afrika Cumhuriyeti’nde eski tarz çöplükler yaygın. Plastik, metal, moloz ve biyolojik artıklar karışık bir biçimde bu alanlarda toplanıyor. Ülkenin en büyük metropollerinden Johannesburg’da benzine alternatif olarak geliştirilen biyogaz East Rand çöplüğünde yeşil bir tepenin üzerine kurulan yakıt istasyonunda üretiliyor.

East Rand çöplüğündeki istasyon, “EnerKey” adlı Almanya ile Güney Afrika Cumhuriyeti tarafından ortak geliştirilen enerji araştırma projesinin bir ürünü. Araştırmacılar kullanılan teknolojiye de şu adı vermişler: “Çöpten yakıta”.

Biyogaz ya da biyometan çöp gazlarının bir dizi aşama sonucunda arındırılması sonucu elde ediliyor. Bu pilot tesiste Johannesburg Üniversitesi ve bir Alman araştırma enstitüsü ile birlikte denemelerde bulunuyor. Teknoloji müdürü Eddie Cooke bunun hem insan hem de doğa açısından sayısız avantajı olduğunu belirterek: “Öncelikle çevre açısından düşündüğümüzde metan çok daha uygun. Çünkü metanın yanması sonucunda benzinden farklı olarak çok daha az karbondioksit doğaya salınıyor. İkincisi çöpten elde edilen yakıt benzinden çok daha ucuz, çünkü yerel olarak üretilebiliyor.” şeklinde konuşuyor.

(Ntvmsnbc)

 

 

 

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.