EnerjiManşet

Türkiye yeni yıla kömürle girdi

0

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, 2013’ün ilk dakikalarında kömürden doğalgaz üreten pilot tesisinin açılışını yaptı.

Kütahya Tunçbilek’te ‘Gazlaştırma Pilot Tesisi’nin açılışı töreninde kameralar karşına geçen Yıldız, kurdele kesim töreninde, “Tavşanlı’da faaliyete geçirdiğimiz tesisin yanı sıra 2013’te Soma’da temelini atmayı planladığımız tesisle şu anda bütün meskenlerin kullandığı doğalgazın hemen hemen 9’da biri, 10’da biri kadarını yerli kömürden üretmiş olacağız” dedi.

2012 yılını kömür yılı ilan eden ve “kömüre olan aşkı”ndan ötürü aralık Ayında Katar’ın Başkenti Doha’da gerçekleştirilen BM İklim Zirvesi’nde “Günün Fosili” ödülüne layık görülen Türkiye’nin, en zararlı fosil yakıt olan kömüre olan merakı 2013’te de süreceğe benziyor.

Uluslararası Enerji Ajansı’ının 2012 Dünya Enerji Görünümü Raporu’nun sonuçlarına göre, iklim değişikliğine neden olan en tehlikeli yakıt olan kömürle birlikte ortaya çıkacak olan doğalgazın ve bir diğer fosil yakıt olan petrolün 3/2’sinin toprak altında bırakılmadığı takdirde ortaya çıkacak olan 2 derecelik sıcaklık artışı dünyayı muhtemel bir felaketin eşiğine getirecek.

Aynı raporda Türkiye’nin de 49 yeni kömür santrali projesi ile dünyada ilk 4’te yer aldığı söylenmişti.

2013’ün ilk dakikalarında açılan bu tesisle,  2012’deki enerji politikasının, 2013’te de aynı çevre dostu olmayan yolları izleyeceği öngörüsü oluştu.

(Yeşil Gazete)

 

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.