ManşetYılbaşı

Yeşil Gazete ekibinden 2012 değerlendirmeleri

0

2012 bitmek üzere. Her gazetenin yıl sonunda geçmiş yıl değerlendirmesi yapması adettendir. Biz de her yıl başka bir yolla biten yıl değerlendirmesi yapmaya çalışıyoruz. Bu yıl şöyle oldu: 9 soru hazırladık ve Yeşil Gazete yazı işleri ekibinden cevap istedik. Tembellik hakkını kullanan arkadaşlarımız da oldu, gelen cevaplar da. Artık, olduğu kadar… Yıl bitmeden gelen yeni cevaplar olursa onları da yayınlayacağız.

Sorularımız şunlardı:

1- Dünyada 2012’nin en önemli olayı neydi?
2- Türkiye’de 2012’nin en önemli olayı neydi?
3- 2012’de dünyada yılın kişisi kimdir?
4- 2012’de Türkiye’de yılın kişisi kimdir?
5- 2012’de yılın eylemi neydi?
6- 2012’de aklınızda en çok yer eden yazı veya kitap nedir?
7- 2012’de aklınızda en çok yer eden film nedir?
8- 2012’nin en önemli grubu veya ekibi veya kolektifi veya organizasyonu neydi?
9- 2012 için tercih ettiğiniz bir “en” bulunuz!

Tabii kendi sorusunu yaratanlar da oldu aramızdan… İşte Yeşil Gazete yazı işleri ekibinin 2012 değerlendirmeleri:

***

Durukan Dudu

 

Dünyada 2012’nin en önemli olayı

21 Aralık’ta modern denen sıkıcılık ve cendereden kurtulup yeni bir çağa girmiş olmamız. Ciddiyim nan, 21 Aralık’ta bi’ şeyler oldu, bi’ şeyler başladı, hissediyorum……

Türkiye’de 2012’nin en önemli olayı

Bizim nihayetinde köye yerleşmemiz. Bunu yazarken amacımıza ulaşıp “kırsala göçüp” şenlikli ve şahane bi’ hayat yaşamak isteyen kentli ve özellikle genç insanlar için düşündüğümüz modeli uygulamaya koyabileceğimizi ve bunun hakikaten işe yarayacağını varsayıyorum. Zira bunlar olursa hakikaten, güzel günler görürüz çocuklar. (Nasıl yani diyenler için – Ed.)

2012’de dünyada yılın kişisi

Ben bu tür sorulara ilke gereği cevap vermiyorum, egosantrizmi destekliyor sanki. Bi’ gün “Ben!” diyecek duruma gelirsem bu ilkemden vazgeçerim. İlla bi’ cevap istiyorsan ama, şöyle diyelim madem: Hayallerinin saçma, anlamsız, namümkün, geleceksiz, tehlikeli, garantisiz olduğunu söyleyen herkese şöyle bi’ güzel gülümseyip yine de yoluna koyulan barış kafalılar, gözlerine baktın mı ruhunu dinlendirenler. Selam olsun hepsine.

2012’de Türkiye’de yılın kişisi

Ben bu tür sorulara ilke gereği cevap vermiyorum, egosantrizmi destekliyor sanki. Bi’ gün “Ben!” diyecek duruma gelirs…

2012’de yılın eylemi

Keystone XL’e karşı verilen sivil itaatsizlik mücadelesi, ormanda iş makinalarının önüne geçmelere varan eko-koruculuk.

2012’de aklınızda en çok yer eden yazı veya kitap

Bu sene çok kitap okuyamadım ='( Ve ama daha fazlasını da okumuş olsaydım, yine de Umberto Eco – Foucault Sarkacı derdim sanırım.

2012’de aklınızda en çok yer eden film

2009 filmi aslında ama bu sene izledim. Gece yatarken falan düşündüğüm bi’ hayat-memat meselesini şahane anlattı, sağlam ağlattı: Jaco Van Dormael’den Mr. Nobody

2012’nin en önemli grubu veya ekibi veya kolektifi veya organizasyonu

Savory Enstitüsü. Dünyanın en yaygın kara ekosistemlerinden biri olan meralar için sadece sürdürülebilir değil, aynı zamanda onarıcı da bir yöntem oluşturan Allan Savory ve ekibi, aynı zamanda hegemonik tarım sistemine de temelinden, sağlam ve takip edilebilir bi’ başkaldırıda bulunuyorlar. Üstelik mesele iklm değişikliğiyle de doğrudan ilgili: Bu yöntem Savory Enstitüsü’nün planladığı gibi 1 milyar hektar merada uygulanırsa, hayvan-insan işbirliği, dünyanın kısa zamanda gerçekleşen en büyük karbon depolama işbirliğini gerçekleştirmiş olacak gibi görünüyor. Bonus: Yöntem yerel bilgiye dayanıyor, küçük üreticiyi ve kırsal yapıyı destekliyor, teknolojinin sınırlı mucizelerinden değil doğanın müthiş döngülerinden alıyor temelini.

Tercih ettiğiniz “en”

Yılın en iyi iyi amatör/indie müzik canlı performansı (2011 Aralık sonu aslında ama 2012 sayılır-  Hem ben 2012’de izledim!)

***

Devin Bahçeci

 

Dünyada 2012’nin en önemli olayı

Bence Sandy Kasırgasıydı. Doğu ABD, Güney Kanada ve tüm Karayip ülkelerini etkileyen kasırga; çok da can aldı, insanları evsiz bıraktı. Bu kasırga başta olmak üzere, seller, kuraklıklar filan derken ne yazık ki iklim değişikliği ile mücadele konusunda son durağı geçmiş olduğumuzu da görmeye başladık.

Türkiye’de 2012’nin en önemli olayı

İki olay arasında gidip geliyorum. Biri ODTÜ olayları ve ODTÜlülerin tepkisi. Hepimiz bir şekilde direniyoruz ancak, bir çok farklı politik görüşe sahip ODTÜlü hocaların ve rektörün RTE denilen yel değirmenine kafa tutması önemliydi. ODTÜ olayları biraz da 68 Sorbonne’unu andırdı bana (duygusal tepki). Fransa’da De Gaulle de RTE’ye benzer aşırı kalkınmacı, hak ve özgürlükleri sınırlandıran bir liderdi; Sorbonne’nun ayaklanması sadece De Gaulle’ün sonu olmadı aynı zamanda tüm dünyayı dönüştüren bir harekete dönüştü. Darısı başımıza!

İkincisi de Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi derim ben. Eksiği gediği ile öğrenen, çabalayan bir hareket. Güzel günler olur mu bilmem ama mutlu etti beni.

2012’de dünyada yılın kişisi

Öyle bir kişi filan demek yalan ama kişileri olarak Yunan eylemciler ve Occupy hareketi (gerçi 2011de başladı Occupy ama). Bence önemli güzel insanlar bu insanlar.

2012’de Türkiye’de yılın kişisi

Bence RTE yılın kişisidir. Olumsayarak değil ama olumsuzlayarak. Yaptığı açıklamalar ile nefreti; şiddeti körükledi, her gelene kabadayılık yaptı. Otoriterliğine otoriterlik kattı. Hayatımızı zindan ediyor arkadaş. Başkanlık derdine herşeyi göze alıyor, dünya umrunda değil.

2012’de yılın eylemi

Gerzeliler… Gerze direnişi… Yaratıcılıkları ile eylemlilikleri ile duruşları ile bana ilham kaynağı oldular.

2012’de aklınızda en çok yer eden yazı veya kitap

70lerde yazılmış bir kitap. Yeniden keşfettim daha iyi anladım bu sene tekrar okuyunca. David Harvey – Social Justice and the City… Türkçesi de var.

2012’de aklınızda en çok yer eden film

Hobbit… Tolkien bana okumayı sevdiren adam. Bence kitaplarında ekopolitik felsefeye giriş yapıyor. Tom Bombadil’i gördüm Hobbit filminde mutlu mesut oldum. Geri döndüm orta okula.

Bir de Ekümenopolis.

2012 yılının iyi dizisi

İşler Güçler… Murat Çemcir, Ahmet Kural ve Sadi Celil Cengiz, Selçuk Aydemir yönetiminde çok güldürdüler beni. Her bölümde çok güldüm; çok eğlendim. Mutlu ettiler beni. Sığ, insanları ötekileştirerek yapılan komedilere cevap verdiler. Kendileri ile iyice acımasızlaşan dizi sektörü ile dalga geçtiler. Ayna oldular bir nevi. Güzel hoş insanlar bu insanlar.

2012 yılının en kötü dizisi

Revolution. Abi, elektrik giderse anarşi gelir. İnsan evladı şiddetle oraya buraya saldırır üzerinden şiddetseverlik yapması bir yana. Ya diyorum, elektrik gitmiş tamam da 15 yılda insan evladı yüzyıllarca kullandığı mekanik tekniklerde 15 yıl hiçbir gelişme göstermeden takılır mı ki ya!

Aptal diyor dizi bize. Değiliz biz aptal maptal :P

***

Mahir Ilgaz

 

Dünyada 2012’nin en önemli olayı

Kraliçe’nin elmas jübilesi. Değil tabii ki. Ama bir tarafa uluslararası medyanın bu ve bunun gibi olaylara gösterdiği ilgiyi öbür tarafa ise yaşam biçimimizi, hadi biçimini geçtim, yaşamımızı temelden değiştirecek gelişmelere gösterilen ilgiyi koyunca insan ister istemez kendi kendiyle tartışma noktasına geliyor. Belki de yanlış düşünen ben ve benim kafamdakiler. Sandy kasırgasının, Bopa tufanının, ortalamadan daha soğuk bir ay geçirdiğimiz en son senenin 27 yıl önce olmasının, ve bunun gibi iklim olaylarının gangnam style videosunun 1 milyar kez tıklanması kadar önemi olmayabilir gerçekten. Neyse. Yeni yıl öncesi gamlı baykuşluk yapmayalım. Bence 2012’nin en önemli olayı iklim değişikliğinin kendisini artık ötelenemez ve görmezden gelinemez şekilde hissettirmesiydi. Bir şeyleri değiştirmek için hala umut var.

Türkiye’de 2012’nin en önemli olayı

2012’de aramızdan ayrılan müteveffa tarihçi Eric Hobsbawm yüzyılları kısa ve uzun olarak değerlendirirdi. Aslında belki aynı uygulamayı yıllar için de yapmak mümkün ve faydalı olabilir. Türkiye’de 2012’nin en önemli olayı Uludere olayıydı. 28 Aralık 2011’de gerçekleşti ama herşeyiyle 2012’ye ait oldu. Siyasi kültürümüz halının altına süpürmeye meyilli ne de olsa.

2012’de dünyada yılın kişisi

“En sevdiğin beş parçayı/filmi/kitabı/vb. söyle” demeye benziyor bu. Benim en sevdiğim beş şarkı listemde yüzlerce parça var. Aklıma bir çok isim geliyor ve bunların büyük kısmı “ağırlık” olarak daha önde yer alır ama ben Lionel Messi demeyi tercih ediyorum. Egosantrik olmayan, alçakgönüllü bir takım oyuncusunun da yıldız olabileceğini gösterdiği için.

2012’de Türkiye’de yılın kişisi

RTE. Bir önceki soruya verdiğim cevapla pek benzeşmeyen gerekçelerle.

2012’de yılın eylemi

Burada bağlam Türkiye mi dünya mı? İkisine de cevap vereyim, zaten birbirine yakın cevaplar. Türkiye’de Gerze’de, İğneada’da, Amasra’da başka yerlerde termik santral karşıtı eylemler. Doğrudan yaşam alanını savunan ve doğrudan çevresel adalet kavramıyla bağlantılı eylemlerdi. Umarım hız kaybetmeden devam ederler. Dünyada ise özellikle ABD’de hızla devam eden “divestment” kampanyasını epey başarılı buluyorum. Greenpeace’in “detox” kampanyası da ses getirdi ve hedefindeki şirketleri değişiklik yapmaya zorladı.

2012’de aklınızda en çok yer eden yazı veya kitap

Makale olarak Bill McKibben’ın “Küresel Isınmanın Dehşetengiz Yeni Aritmetiği”. Gerçekten ufuk açan bir yazıydı. Yeşil Gazete’de de yayınlamıştık.

Kitap olarak Steven Pinker – The Better Angels of Our Nature. Sinirimden yumruğumu ısırarak okudum. Şiddetin insanlık tarihi boyunca nasıl azaldığını ispata çalışıyor. Sinirlenmek için epey sebep var ama bence en önemlisi bireyler arasındaki şiddeti sistemik şiddet ile eş tutması. Avrupa kıtasında veya Amerika’da cinayet oranları tarih boyunca azalmış olabilir (iki büyük dünya savaşı dahi şiddet sonucu ölüm olaylarını Pinker’ın verdiği tarih öncesi rakamlara yaklaştıramıyor) ama bu modern sistemler çöktüğünde ortaya çıkan felaket fena oluyor. İnuit’ler arasındaki bireysel şiddete de pek benzemiyor hani. Olay sadece katil ve kurbanı arasında olmaktan çıkıyor. Tüm toplumların suça ortak olduğu bir noktaya geliyoruz. Kuru istatistiklere bakıp şiddet azaldı demek o kadar da kolay değil. Neyse gördüğünüz gibi kitap aklımda yer etmiş.

Bir üçüncüsü, eğer böyle bir hakkım varsa, Sean Wilentz’in Bob Dylan in America adlı kitabı. Sadece Dylan sevenler için değil müzik tarihi okumayı sevenler için de eğlenceli.

2012’de aklınızda en çok yer eden film

Moon. Sanıyorum 2009 yapımı bir film ama benim aklımda en çok yer eden film oldu çünkü geçenlerde izledim. Bowie’lerde iş var. Cennetteki Çöplük ve Ekümenopolis de yine tırnak yiye yiye, sinir harbi içinde izlediğim filmlerdi.

2012’nin en önemli grubu veya ekibi veya kolektifi veya organizasyonu

Bu soruya ne kadar tarafsız cevap verebilirim emin değilim. O nedenle geçeyim.

Tercih ettiğiniz “en”

En iyi albüm: Fiona Apple – Idler Wheel Fiona ablamız Ramazan davulu çalsa dinleriz ama bu albüm gerçekten güzel. Mansiyon: MacDeMarco -2: “Fraking out the Neighborhood” parçası için bile dinlemeye değer.

En iyi dizi: Treme. Hem dizi hem konser. Daha ne?

***

Alper Tolga Akkuş

 

Dünyada 2012’nin en önemli olayı

Ben kafamda 100 sene öncesi ile dün öğlen öncesini bir arada taşıma alışkanlığında olduğumdan, “2012’nin” denince duraladım bi. Düşündüm (hatta “yorum”)…”Dünyada” denmiş. Nasıl “Uzayda hayat var mdır?” sorusunda “Dünya hariç” alt parentezi bulunmakta ise, bu soruda da “Türkiye” hariç parantezi var. 2012 ile Türkiye hariç Dünya’yı tarayalım önce bi zihnimizde… Buldum. “New York”.

Daha da açar isem. Dünyanın başkentinin, ABD’nin biriciğinin düştüğü aciz hal. Elektriksiz sokaklar. Karanlıkta kaynak -bile- yap(ama)yan adamlar (Attila İlhan abime saygılar).  “İklim Değişikliği yoktur” dersem dillerim lal olur düşüncesinin sırf newyorkerlara değil tüm yeryüzü sakinlerine sirayet etmesi…

Türkiye’de 2012’nin en önemli olayı

Galatasaray’ın Fenerbahçe’nin stadı Şükrü Saraçoğlu’nda (gene bir zifir karanlıkta) 2011 – 2012 Süper Lig Şampiyonluk kupasını kaldırması. Şike yapmasına rağmen kollanan bir büyüğün kendi evinde naçar kalması… Cezasızlık kültürü ülkenin tüm sinir hücrelerine sirayet etmiş iken hakkın, batıla karşı galebe çalması…

2012’de dünyada yılın kişisi

“Yılın kişisi” denince neden hemen akla yönetici sınıf gelir ve neden bu soruda aslında yönetici sınıfın kastedildiği düşünülür ki? Bu soruyu kendi kendime sorar ve aklımdan da “Türkiye hariç” dünyadan yönetenlerin simalarını geçirir iken birden aklıma -neden bilmem- Metin Erksan usta geldi.

“Türkiye hariç” Dünya ve Yılın kişisi önkoşulu vsr itirazları içimde yükselmişken aklıma gelene boşvermişlik de edemedim. Metin Erksan diyorum. Yaşamı ile. Ölümü ile. Anlaşılmazlığı ile. Esrarengizliği ile. Cevabı bulmuş ve bu cevabı paylaşmaya da çalışmış amma velakin biz “münafıklar” anlamamayı geçtim, yüzgeri etmişiz mahcupluğu ile Metin Erksan diyorum hem de… 2012’de Yeşil Gazete olarak Metin Erksan dosyası yaptığımızı da mutlulukla anımsadım, aynı duygu ile de anımsatmak isterim.

2012’de Türkiye’de yılın kişisi

Düşünürken, olumlu işler yapanların değil de yaptıkları iş her ne ise, o işi yüzüne gözüne bulaştıranların aklıma geldiğini farkettim. AKP aymazları ile Futbol düzenbazlarının yani… Hemen peşine yılın en kötü filmlerinin seçildiği “Altın Ahududu Ödül Töreni” seçkisi yapıp içlerinden birine tacı takmam gerektiğini farkettim.

Yıldırım Demirören diyorum.

Başkanı olduğu kulübü iflasın eşiğine getirip şike yaptığı -yargı kararı ile- kesinleşmiş bir kulübü kurtarma saiki ile futbol federasyonu başkanlığı makamına oturan, “yargıda pişer bize de düşer” mantığı ile “kuvvetler ayrılığı ayağımı bağlıyor” lafını yumurtlayan ağa babası RTE’nin izinden giderek başka bir dünyanın kurallarını uygulayarak “kuralsızlığı” yasa haline getiren Mordor’un Türkiye temsilcisi Demirören zannımca bu şan ile şerefin tartışmasız sahibi.Uçuk içişleri bakanı ile kaçık bu ülke başbakanı neden değil diye ben de kendime sormaktayım şu anda ama madem ki bu liste keyf-e keder, o halde bu suali sormanın da bi ehemmiyeti yok 

2012’de yılın eylemi

Yeşil Gazete vasıtası ile öğrendiğim İspanyol çobanların eylemi hem yaratıcılığı hem de odak noktayı tutturmadaki isabeti ile gönlümün birinciliğini hakederek kaptı.

Okuyun, izleyin

2012’de aklınızda en çok yer eden yazı veya kitap

“İnce Memed”i okuyorum yıllar (belki onyıllar) sonra yeniden. Hem Yaşar Kemal ustanın yarattığı ölümsüz karakterlerin yaş ilerledikçe insanın içine daha bir işlediğinin hem de “İnce Memed”de ele alınan meselenin durduğu yerde tüm haşmeti ile durduğunun ayırdına varıyorum. 2. ciltte kafasındaki soru ile savaşır tüm kitap boyunca Memed.

“Ben Abdi ağayı alt ettiğimde yerine ondan bin beter bir Hamza ağa çıkagelecek ise uğraşmanın ne faydası var?” Herkese bunu sorar, hep bunun cevabını bulmaya çalışır. Bir türlü işin içinden çıkamaz.

Beckett ustayı ve onun şu kelamını bilse belki daha rahat ederdi.

“Try and Fail
Try again,  Fail again
Fail better”yani 

“Denedin yenildin
Bir daha dene, bir daha yenil
Daha iyi yenil”

2012’de aklınızda en çok yer eden film

Yeni hayatımda (2011’in son dönemecinde emekli oldum) içimde ukde kalmış bir hayalimi de hayata geçirdim.
2012 yılında peşpeşe, önde kendi memleketim Adana’da Altın Koza, ardına da Antalya’da Altın Portakal Film Festivallerini yerinde seyrettim.

Adana’da Real Alışveriş Merkezi’nin içinde yeralan Cinemaximum sinemasında tüm film erkanı eşliğinde (filmin Türkiye galasında yani) izlediğim Pelin Esmer’in ikinci filmi, “Gözetleme Kulesi”ni bu sorunun yanıtı olarak tek geçerim. Türkiye ve Dünyadan soyutlanmış bir coğrafyada, insandan soyutlanmış iki kişi üzerinden hem dünyayı hem Türkiye’yi hem de insanı anlatmış bizlere Pelin Esmer. Film biter bitmez içimde yer eden, “ben bu filmi hemen yazmalıyım” hissiyatı ise halen hayata geçebilmiş değil. Filmden bir replikle yanıtlanabilir aslında benim filmi yazma isteğim ile yazamama gerçekliğim. “Dipsizgöl… normal…”

2012’nin en önemli grubu veya ekibi veya kolektifi veya organizasyonu

“İndignados” diyesim var ama o 2011in sonuna denk gelmişti diye anımsıyorum. 2012’yi de etkiledi ama Tahrir Gençliği, Yunanistan, İspanya’ya etkileri, Occupy hareketi, 350.org… hep bir değişimin bir dönüşümün ayak seslerini getiriyor bize.

Tercih ettiğiniz “en”

Tercih ettiğiniz “en” denince aklıma Lise matematik hocam İslam Dikmenli geldi. Derste konuşanları sözlüye kaldırıp soracağı bilinmesi güç sorudan sonra “zet küpün karesini” verip oturtmakla tehdit ederdi. “en” ön eki de bana hep matematikteki “n üstü bilmem ne kare” bağıntısını anımsatır.

***

Gülden Akyol

 

Dünyada 2012’nin en önemli olayı

Savaşlar, savaşlar, hep savaşlar…

Türkiye’de 2012’nin en önemli olayı

Türkiye – Suriye gerginliği

2012’de dünyada yılın kişisi

Başkalarına olduğu kadar kendine de eleştirel bakabilen herkes.

2012’de Türkiye’de yılın kişisi kimdir?

Liderinin ne söylediğini dinlemeden her söylediğini alkışlayan “taraftar” ruhlu seçmen.

2012’de yılın eylemi

ODTÜ’de yaşanan son öğrenci eylemleri

2012’de aklınızda en çok yer eden yazı veya kitap

Orhan Pamuk’un “Saf ve Düşünceli Romancı” başlıklı kitabı

2012’de aklınızda en çok yer eden film

“Bir Zamanlar Anadolu’da”

2012′ önemli grubu veya ekibi veya kolektifi veya organizasyonu

2. Alternatif Medya Şenliği‘nin düzenlenmesinde görev alan ekip

Tercih ettiğiniz “en”

Hala başka bir dünyanın mümkün olduğuna inanmak!

***

Ümit Şahin


Dünyada 2012’nin en önemli olayı

Dünyada yaşayan insanların ezici çoğunluğunun iklim değişikliğini kabul etmekten, iklim değişikliğine karşı mücadele etmekten ve geleceği için bugünkü yaşamını değiştirmekten aciz olduğunun ortaya çıkması. Şimdi diyeceksiniz ki, sistem… Evet, tabii. İnsanlar değil, sistem… Peki ya o sisteme karşı mücadele ettiğini söyleyenler bile…, onlar ne olacak? Sisteme karşı olanlarımız da dahil olmak üzere ne klimalardan, ne otomobillerden, ne uzak “cennetlerdeki” tatillerden, ne de modern yaşamın ve tüketimin hazzından vazgeçmeye niyetimiz var. Çünkü başkalarının evleri başına yıkılıyor, başkaları sel sularına kapılıyor, kuşların, böceklerin, kurbağaların, arıların, otların soyu tükeniyor… Çünkü bizim yaşayacağımız bir dünya hala var, çocuklarımız da baksınlar başlarının çaresine… Biz mi dedik onlara doğsunlar diye… Kıyametin ise ancak bir gün içinde koparsa bir kıymeti var… Neticede ne Sandy, ne seller… Dünyada bu yılın (da) en önemli olayı budur bence.

Türkiye’de 2012’nin en önemli olayı

12.12.2012’de aralarında Çoruh vadisini yok eden barajlar, HES’ler de olan, ortak özellikleri yeryüzünün canına okumak olan 112 tesisin marifetmiş gibi açılmasına karşı neredeyse kimsenin çıkıp da gık dememesi. Aynı şekilde üçüncü köprüyü, üçüncü havaalanını, Akkuyu nükleer santralini, 50 tane termik santralı pek hoş pek güzel, ya da adaaam sen de diye seyredebilmemiz. Olay budur!

2012’de dünyada yılın kişisi

Aklıma hep bu sene aramızdan ayrılanlar geliyor. Bu yıl onları hatırlama sebebimiz tatsız kuşkusuz, ama varoldukları için tekrar şükrettik. Bu nedenle Barry Commoner.

2012’de Türkiye’de yılın kişisi

Aynı nedenle Metin Erksan.

2012’de yılın eylemi

Karamsar olduğuma bakmayın. Aslında yılın eylemini seçmek bile zor. O nedenle birkaç tane seçiyorum:

En başta 30 Eylül’de sokak hayvanlarını toplama kamplarına sürecek yasaya karşı Türkiye’nin her yerinde on binlerce insanın yaptığı eylem gelir. Eylem başarılı oldu üstelik. İstersek başka canlılar için de ayağa kalkabileceğimizi gösterdik.

Greenpeace’in net hedeflerle ve sosyal medya kullanılarak nasıl zafer kazanılır konusunda ders olarak okutulacak kampanyası Yemezler. Hala da devam ediyor.

Her zaman, her yerde 350.org ve bu seneki eylemleri noktaları birleştirin

Filor Uluk arkadaşımızın neredeyse tek başına kotardığı ve on binlerce insana barış sözü söyleten eylemi Barış İçin Bir Tülbent de Sen Bağla!

Ama bunu da unutmamak gerek: Iaio Flauta! İspanya’da yaşları 60-89 arasında değişen eylemciler dünyayı değiştirmek için sokaktalar. Hep gençlerin eylemleri, umut verir denir. Bana bu daha çok umut verdi.

2012’de aklınızda en çok yer eden yazı veya kitap

Tabii bu sene yazılmasa da bu sene okuduklarımı düşünmem gerekiyor değil mi? O zaman özellikle aklımda kalan üç romanı da söyleyeyim: John Banville’in Deniz; Kazuo Ishiguro’nun Günden Kalanlar (filmini izlemeyenlere özelllikle tavsiye ederim) ve (bu Türkiye’de galiba bu yıl yayımlandı) büyük üstat Jose Saramago’nun Kabil‘i.

Edebiyat dışı kitap olarak: Naomi Oreskes ve Erik Conway’in küresel ısınma inkarcılarının 32 tekmili birden hikayesini anlattıkları Kuşku Tacirleri (Merchants of Doubt)

Yazı olarak:  Bill McKibben’ın “Küresel Isınmanın Dehşetengiz Yeni Aritmetiği

2012’de aklınızda en çok yer eden film

Bu yıl evde kendime “ustalara saygı” kuşakları yaptım ve daha önce seyretmediğim bir sürü önemli klasik keşfettim. Bunlar içinde en çok aklımda kalanlar Woody Allen’in 1983 yapımı sahte belgeseli Zelig; Gregory Peck’in oynadığı Hanry King’in yönettiği 1950 yapımı bir western klasiği The Gunfighter; Clint Eastwood’ın Iwo Jima savaşını Japonların tarafından okuduğu 2006 yapımı savaş (karşıtı) filmi Letters From Iwo Jima.

Yeni filmlerden istiyorsanız tabii ki Fatih Akın’ın Cennetteki Çöplük belgeseli (şöyle yorumlamıştım)…

2012’nin en önemli grubu veya ekibi veya kolektifi veya organizasyonu

Tarafsız olamayacağım. Yeşiller-EDP birleşmesini ve Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi‘nin kurulmasını tek geçerim.

Tercih ettiğiniz “en”

Soru: Yılın en iyi ekip çalışması? Cevap: Yeşil Gazete

 

(Mutlu yıllar!, Yeşil Gazete)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.