EkolojiManşet

Met Office: “2013 en sıcak yıl olacak”

0

Reuters ve The Guardian’da çıkan bu önemli haberi, Yeşil Gazete gönüllü çevirmenlerinden Hakan Gözlüklü‘nün çevirisiyle sunuyoruz.

***

Met Office 2013’ün kaydedilmiş en sıcak yıllardan biri olacağını tahmin ediyor.

Met office gelecek yılın hava tahmini raporunda, 2013 yılının küresel çapta uzun dönem ortalamasının 0.57C üstünde olacağını tahmin ediyor.

Perşembe günü Met office, gelecek yıl küresel sıcaklığın uzun dönem ortalamasının 0.57C üstünde olacağının tahmin edildiğini, bunun 2013 yılını kaydedilmiş en sıcak yıllardan biri yapacağını bildirdi.

Önümüzdeki yılın hava tahminlerinde 2013 yılının 1850’den beri kaydedilmiş en sıcak yıllardan biri olacağı ve muhtemelen 2012’den daha sıcak bir yıl olacağı tahmin ediliyor.

Önümüzdeki yılın uzun dönemli ortalama olan 14C’den (1961-1990) 0.43C ile 0.71C arasında en iyi tahminle 0.57C daha sıcak olacağı bekleniyor.

Met Office’in hava tahminleri kendi araştırmalarına ek olarak Doğu Anglia Üniversite’si, Nasa Goddard Uzay Araştırmaları Enstitüsü ve Birleşik Devletler Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi’ne dayanıyor.

Met Office hava tahmincisi Dave Britton’un Reuters’a verdiği mülakkatta, yükselen sıcaklıkların iklimin doğal değişkenleri yanında artan sera gazı salımlarının sebep olduğu küresel ısınmaya bağlı olduğunu söyledi.

Britton, daha fazla ortalama sıcaklığın bölgesel iklim değişkenlerinin farklı etkilerinden dolayı dünyanın tüm bölgerini ısıtacağı anlamına gelmediğini sözlerine ekledi.

Dünya Meteoroloji Organizasyonu’nun verdiği bilgiye göre 12 en sıcak yılın 11’i 2001’den bu yana kaydedildi. 0.45C sıcaklık artışıyla 2012’in en sıcak 9’uncu yıl olması bekleniyor.

Birçok bilim insanı yükselen sıcaklıklardan fosil yakıt yakarak açığa çıkarılan insan kaynaklı sera gazı salımlarını sorumlu tutarken, bunun deniz seviyesinde yükselmeye ve aşırı hava olaylarına yol açacağını söylüyor.

Uluslararası Enerji Ajansı mayıs ayında , küresel karbondioksit salımının 2011 yılında Çin yüzünden rekor değere ulaştığını bildirdi.

Bu sene ekim ayında ABD’nin doğu kıyılarını vuran ‘süperfırtına’ Sandy gibi birçok aşırı hava olayı gerçekleşti bile. Aynı zamanda ABD’nin birçok bölgesi yarım yüzyıldan beri en şiddetli kuraklığı yaşadı.
Birleşik Krallık da yağışlı bir ilkbahar ve erken yaz öncesi kuraklıktan çekiyordu.

Geçen hafta İklim Değişikliği Hükümetler Arası Panel’den sızan bir rapora göre , küresel ortalama sıcaklık 2100’de ortalamanın 2C üzerinde olabilir , hatta 4.8C’ye ulaşabilir.

Deniz seviyesindeki adalar ve deniz seviyesinin yükselmesi,sel ve fırtınalara karşı savunmasız ülkeler , sera gazı salınımlarını sınırlamaları için gelişmiş ülkelere baskı yapıyor ve bu yüzyılın sonunda sıcaklık artışını 2C ile sınırlamaya çalışıyorlar.

Aralık ayında Doha’da salımları sınırlamayı amaçlayan bir Birleşmiş Milletler konferansı mütevazi bir ilerlemeyle sonuçlandı.

(Reuters, The Guardian, Yeşil Gazete)

Yeşil Gazete için çeviren: Hakan Gözlüklü

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.