Ekolojik YaşamManşet

[Yazı dizisi]: Paylaşımcı toplulukların yükselişi ~2~

0

Shareable.net’te Cat Johnson tarafından yayınlanan dosyayı, Yeşil Gazete gönüllü çevirmenlerinden Özde Çakmak ve Müşerref Bayraktaroğlu‘nun çevirileriyle, üç parça halinde sunmaya devam ediyoruz.

Yazı dizisinin ilk bölümü için tıklayınız

Yazı dizisinin üçüncü ve son bölümü için tıklayınız.

***

KoKonsum

Almanya merkezli Kokonsum, paylaşım ekonomisiyle ilgilenenler için açık bir iletişim ağı. Bu kuruluş, yeni, paylaşımcı ekonomi çalışmalarına ve herkesin katılabileceği girişimlere ön ayak olmak kadar, bu girişimlerin varlıklarını da görünür kılma peşinde.

“Kişisel kanaatime göre; paylaşım ekonomisi, yaklaşmakta olduğumuz yeni bir tür ekonominin ana etmenlerinden olacaktır,” diyor KoKonsum’un kurucusu Daniel Bartel. “Ortak Tüketim pek çok endüstriye sekte vuracak, çevre sorunlarının aşılmasında yardımcı olacak, insanlara hayallerini gerçekleştirmesini ve güven inşa etmesini sağlayacak.”

Paylaşım ekonomisini ileriye taşımak için güven ve itibarın öneminine dikkat çeken Bartel, “Yalnızca güvenilir eş iletişim ağları, dikkatli bir biçimde başkalarıyla  paylaşımı mümkün kılar. Bu herkesi şahsen tanıyacağınız anlamına gelmez, yine de itibarınızın güvenilir olması önemlidir.”

 

Consumo Colaborativo

Consumo Colaborativo, paylaşımcı topluluklara en iyi uygulamaları sunmak ve bilgi servisi yapmak için kurulan dijital bir medya platformudur. İspanya merkezli organizasyon, farklı kişiler ve projeler için  buluşma noktası, paylaşım meraklıları için de bir bilgi merkezi niteliğindedir.

Consumo Colaborativo kurucusu Albert Canigueral, “Paylaşım ekonomisi, tüketim ve mülkiyetin kendi içinde amaç/hedef değil, hedefe ulaşmak için bir araç olduğunu anlamaktır,” diyor. “Son onyıllarda oldukça müsrif davrandık. Ortak tüketim bütün eski kaynakların ve insanlığın üretmeye devam edeceği yeni kaynakların daha sağduyulu kullanılmasını sağlar.”

 

Tompkins’i Paylaş (Share Tompkins)

Ithaca, New York merkezli “Tompkins’i Paylaş” insanları yiyecek depoları ve özgür okullar gibi varolan kaynaklara ve Ithaca ArabanıPaylaş ve Ithaca Biodizel Kooperatifi gibi yerel platformları paylaşmaya yönlendirir. Ayrıca, beceri paylaşımı, değiş-tokuş, takas ve diğer paylaşım etkinliklerini organizasyon etmeye ve haber vermede yardımcı olur.

Tompkins’i Paylaş kurucu ortağı Shira Evergreen, Ithaca’nın hala yürürlükte olan ABD’nin en eski alternatif yerel para birimi Ithaca Hours’ın yurdu olduğuna dikkat çekerek, “Paylaşım hiçbir şekilde yeni bir fikir değildir,” dedi. “Bu devrin heyecan verici yanı teknoloji, tasarım ve girişimcilikle paylaşımın füzyonudur. Sanki topluca birbirimize güvenmeyi yeniden öğreniyor gibiyiz. Bunu gerçekleştirebilmek için de çağımızın araçlarından yararlanmamız gerekiyor. Inanıyorum ki paylaşım alışkanlığa dönüştüğünde,” diyerek devam ediyor, “bellibaşlı paylaşım platformlarına daha az bel bağlayacağız ve yerel toplumumuzu herkesin ihtiyacını karşılayan birbirine bağlı kaynaklar ağı olarak göreceğimiz yeni/eski bir yöntem yerleştireceğiz.”

Collaborative Consumption (Ortak Tüketim)

Mülkiyetten ziyade erişimi teşvik eden ve toplumsal, ekonomik, çevresel potansiyel oluşturacak şekilde  “kullanılmayan mülklerden yararlanmanın yolunu açan”, Ortak Tüketim paylaşım ekonomisinin küresel çapta bir savunucusu.

“Paylaşım ekonomisinin bizi en çok heyecanlandıran yararı insanlara güç aşılıyor olması,” diyor Ortak Tüketim kurucusu/yöneticisi ve Benim Olan Senindir: Ortak Tüketim Yaşam Biçimimizi Nasıl Değitiriyor? Rachel Botsman. “İnsanlara sürdürülebilir biçimde yaşamaları, yeni topluluklar inşa etmeleri, varoluşlarını paraya çevirmeleri ve en önemlisi de kaybettiğimiz insanlar arasındaki o ilişkiyi yeniden keşfetmeleri için güç veriyor.

Boatsman ve ekibi konuşmalar, röportajlar, makaleler, danışmanlık ve muhtelif grupları birleştirme yoluyla iş çevrelerinin paylaşım ekonomisinin safına katılmasına odaklanıyor.

“Ortak Tüketim etrafında toplanan topluluğun en güzel yanı, gösterdiği çeşitlilik,” diyor Botsman. “Küçük bir kasabada yaşayabilirsin. Orada sektörün büyümesi için proaktif rol üstlenen hükümet liderinin kasım kasım kasılan başkan vekiline karşı fikir savunuculuğu yapan yerel bir liderin olabilir. Bu birbirinden farklı grupları biraraya getirmek, aynı dilden konuşmalarını ve hedeflerinin müşterek olabileceğini anlamalarını sağlamak topluluğumuz için oldukça heyecen verici.”

 

Britanya’yı Bağlayalım (LETSLinkUK)

Yerel Takas Alışveriş Sistemleri ve Tasarıları (LETS), Britanya’da insanların ürün ya da hizmet değiş tokuşunda bulunduğu toplum-merkezli bir iletişim ağlarıdır. LETSLinkUK takas sirkülasyonunu sağlamak için denemeler yapıyor ve yeni modeller geliştiriyor. Ayrıca, mevcut LETS sistemlerine platform sağlıyor ve ilgilenen toplulukların kendi yerel takas sirkülasyonlarını yaratmalarına yardım ediyor.

PaylaşKabile (Sharetribe)

Ürün,  hizmet, ulaşım, mekan ve daha birçok şeyi paylaşan online toplulukların iletişim ağı olan Finlandiya-merkezli Sharetribe güvenilir bir çevrede paylaşım olanağı sağlıyor. Herkese açık bir platform olan Sharetribe ortaklardan, ortaklar “kabilesi”nden, Sharetribe kodunun üstüne çıkmak isteyen kodlayıcılar ve çeviri yapan, Sharetribe hakkında haberler yayan yerel elçiliklerden mürekkeptir.

“Uzun vadede erişimin, mülkiyeti yeneceğine inancımız tam,” diyor ortak kuruculardan CEO Juho Makkonen. “Daha önce dünya düzeni böyleydi. Birçok alanda eski düzen geri gelecektir. Topluluk inşası paylaşımın, aynı zamanda da Sharetribe’ın tam kalbinde yer almaktadır,” diye devam ediyor. “Çoğu insan için tanımadığı kişilere güvenmek kolay değildir, bu yüzden topluluklar güven ortamı yaratamızı sağlıyorlar. Üstelik topluluk güçlü bir motivasyon aracıdır: kendilerini belli bir toplulukla özdeşleştiren kişiler topluluğun ortak menfaatine katkıda bulunmak isterler.”

 

Yarın: Üçüncü ve son bölüm

 

(Shareable.net, Yeşil Gazete)

Yeşil Gazete için çeviren: Özde Çakmak ve Müşerref Bayraktaroğlu

Editör: Durukan Dudu


You may also like

Comments

Comments are closed.